Cuprins:
„Nu mai trebuie pierdut timpul. Locul României este în Schengen”, a scris Roberta Metsola pe rețeaua de socializare.
„Împreună cu premierul României, Nicolae Ciucă, ne-am angajat ca Parlamentul European să susţină aderarea imediată”, a adăugat Metsola, care a precizat că i-a mulţumit prim-ministrului României „şi pentru sprijinirea continuă a nevoilor energetice ale Republicii Moldova”.
La rândul său, Nicolae Ciucă a declarat că România îndeplinește criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen, dar mai este nevoie de „decizia politică”, cea care urmează să fie luată în decembrie, la Consiliul JAI.
Parlamentul Olandei: Să nu se ia „măsuri ireversibile” privind aderarea României
Parlamentul European a votat pe 18 octombrie rezoluţia prin care se cere aderarea României la spaţiul Schengen cu 547 de voturi pentru, 49 împotrivă şi 43 abţineri. Potrivit documentului consultat de Libertatea, 15 eurodeputați olandezi au votat pentru aderarea României, patru olandezi au votat împotrivă, iar 6 europarlamentari olandezi, dintre care 5 aparținând partidului premierului Mark Rutte, s-au abținut de la vot.
Rezoluția Parlamentului European nu produce efecte concrete, dar are rolul de a da un semnal important. Extinderea spațiului Schengen necesită unanimitatea Consiliului Europei, iar votul decisiv va fi dat în decembrie.
Pe 20 octombrie, Parlamentul olandez a votat o rezoluţie în care se cere să nu se ia „măsuri ireversibile” legate de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. În document s-a făcut referire la „corupţia persistentă” şi la „problemele persistente legate de crima organizată”.
Pe 21 octombrie, europarlamentarul olandez Sophie in ‘t Veld a criticat decizia Parlamentului de la Haga de a se opune aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen: „Îmi este rușine că țara mea blochează accesul României la Schengen!”.
Surse: Mark Rutte nu a luat decizia finală privind aderarea României la Schengen
În acest moment, potrivit surselor guvernamentale consultate de Libertatea, premierul Olandei, Mark Rutte, nu a decis încă dacă sprijină sau nu România privind aderarea la Schengen, adică nu se opune, dar nici nu a decis în favoarea aderării.
„Problema lui Rutte nu este portul Constanța, acestea sunt povești. Este vorba despre politica internă din Olanda, pentru că în martie vor fi alegeri regionale, a căror miză este importantă pentru partidul său, VVD”, au explicat surse guvernamentale pentru Libertatea, marți, 25 octombrie.