Atacul a avut loc în timp ce Dina Boluarte participa la punerea pietrei de temelie a unei şosele în districtul Chiara din Ayacucho, la aproximativ 570 de kilometri sud-est de capitala Lima.
Şefa statului era cu guvernatorul regional din Ayacucho, Wilfredo Oscorima, când două femei au trecut de agenţii de securitate şi au înaintat direct spre locul respectiv, iar una dintre ele a apucat-o de păr pe preşedintă, potrivit imaginilor transmise de televiziuni.
Videoclipurile de pe reţelele sociale arată oameni care se împing în faţa agenţilor de securitate strigând „Dina este o criminală!”. O femeie a reuşit să se sustragă agenţilor de securitate, să ajungă la preşedintă şi să o zgâlţâie. Presa locală a relatat că femeia a fost luată de poliţie, dar nu a fost reţinută. Femeia s-a identificat în faţa reporterilor ca fiind Ruth Barcena şi a spus că răposatul ei soţ, Leonardo Hancco, a fost împuşcat mortal în timpul protestelor din decembrie 2022.
Familiares de víctimas por la represión de Dina Boluarte la cogen de los pelos y la insultan como acto de repulsa en su visita a Ayacucho. No es agresión, es protesta por la muerte de peruanos.pic.twitter.com/I2YXjbmkPW
— Aníbal Garzón 🌎 (@AnibalGarzon) January 21, 2024
„Mi-au omorât soţul, eu să rămân calmă?”, a strigat protestatara. Ea a acuzat-o pe Dina Boluarte că este responsabilă de moartea soţului ei, ucis în timpul manifestaţiilor din Ayacucho, la 15 decembrie 2022.
Premierul Alberto Otarola a condamnat pe X, fosta Twitter, un atac „extrem de grav”, care „a pus în pericol integritatea şefei statului”.
Preşedinta venise la Ayacucho pentru prima dată de la mitingurile împotriva sa din întreaga ţară, care s-au soldat cu 50 de morţi, dintre care 20 au fost ucişi de forţele statului, potrivit Comisiei Interamericane pentru Drepturile Omului.
Protestele din decembrie 2022 au izbucnit după ce fostul preşedinte Pedro Castillo a fost destituit şi arestat în timp ce încerca să dizolve ilegal Congresul. Vicepreşedinta sa, Dina Boluarte, a depus rapid jurământul, dar zeci de persoane au murit în protestele care au urmat, majoritatea în sudul ţării.
Boluarte s-a confruntat cu o plângere la tribunalul constituţional şi cu o anchetă privind acuzaţii de „genocid, omucidere calificată şi răni grave” în legătură cu reprimarea protestelor, acuzaţii pe care le neagă.
Foto: Profimedia
Aura1 • 22.01.2024, 09:41
Anul acesta o să fie un an complicat din păcate, protestele vor fi la înălțime, oameni nemulțumiți, an electoral..