UPDATE ora 21.15: Judit Varga, care îndeplinea funcția de ministrul al Justiției în momentul semnării grațierii, a anunțat că se retrage din politică și demisionează din funcția de parlamentar ca urmare a scandalului.

„Mă retrag din viața publică, demisionez din mandatul meu de reprezentant al Parlamentului și din conducerea listei pentru Parlamentul European”, a scris Judit Varga pe pagina sa de Facebook, la scurt timp după anunțul demisiei președintei Katalin Novak.

Judith Varga a fost ministru al Justiției până pe 31 iulie 2023, când s-a retras pentru a se concentra pe alegerile europarlamentare unde urma să candideze în fruntea listei Fidesz.

Ea a contrasemnat decizia de grațiere luată de Katalin Novak în aprilie 2023, motiv pentru care a decis acum să se retragă din viața politică.

***

Știre inițială: Supusă unei presiuni crescute în urma acestei controversate decizii, Katalin Novak a hotărât să renunțe la exercitarea mandatului prezidențial.

„Am făcut o greşeală. Astăzi (n.r. – sâmbătă) este ultima zi în care mă adresez vouă în calitate de preşedinte”, a declarat Katalin Novak, într-un discurs difuzat la televiziunea naţională.

În discursul său, Katalin Novak recunoaşte că greşeala pe care a făcut-o a fost de a lua o decizie care venea în contradicţie cu politica de toleranţă zero a guvernului faţă de pedofilie.

„Am luat o decizie de graţiere care a lăsat mulţi oameni nedumeriţi şi neîmpăcaţi. În aprilie anul trecut, am decis să acord clemenţa, considerând că deţinutul nu a abuzat de vulnerabilitatea copiilor care i-au fost încredinţaţi. M-am înşelat, deoarece decizia de graţiere şi lipsa de justificare erau de natură să ridice îndoieli cu privire la politica de toleranţă zero faţă de pedofilie”, a spus Katalin Novak.

Președinta Ungariei a sugerat în continuare că nu consideră că a greşit din punct de vedere moral în cazul respectiv.

„Nu există şi nu poate exista nicio îndoială în acest caz. Nu aş acorda niciodată graţierea unei persoane despre care cred că abuzează fizic sau psihic copiii. Aşa a fost atunci şi aşa este şi astăzi”, a mai precizat Katalin Novak.

După ce această graţiere a fost dezvăluită săptămâna trecută de jurnaliștii de investigație, partidele ungare de opoziţie au cerut demisia preşedintei Novak, fost ministru al familiei şi o colaboratoare apropiată a premierului conservator Viktor Orban. 

Katalin Novak a declarat marţi că motivaţia deciziei sale privind respectiva graţiere nu este publică şi că orice graţiere este controversată prin natura sa.

Mii de persoane au manifestat vineri la Budapesta faţă de graţierea acordată în aprilie 2023 de Katalin Novak unui director adjunct al unei case de copii condamnat la închisoare în 2019 pentru că a acoperit agresiuni sexuale asupra minorilor care ar fi fost comise de superiorul său.

Protestatarii au cerut demisia președintei Ungariei, care, în 2023, înaintea unei vizite oficiale efectuate de Papa Francisc în Ungaria, a graţiat aproximativ 20 de persoane, printre care şi fostul director adjunct al unui cămin pentru copii, condamnat pentru că a tăinuit fapte ale şefului său, directorul centrului, care a abuzat sexual mai mulți băieţi în perioada 2004-2016.

Premierul ungar Viktor Orban a anunțat joi că va modifica Constituția pentru a exclude posibilitatea grațierii pedofililor, în urma controversei provocate de Novak.

Ce urmează după demisie

Pentru ca demisia lui Katalin Novak să fie valabilă, este necesară o declarație de acceptare din partea Parlamentului. Reprezentanții pot cere preșdintelui să își reconsidere decizia în termen de 15 zile. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, iar șeful statului își rezervă decizia printr-o declarație scrisă, Parlamentul nu poate refuza să recunoască demisia, potrivit publicației ungare 24.hu.

Noul președinte al Republicii este ales de către Parlament în termen de 30 de zile de la încheierea mandatului predecesorului său.

Data alegerilor este stabilită de președintele parlamentului. Până la preluarea mandatului de către noul șef de stat, atribuțiile și competențele președintelui Republicii sunt exercitate de președintele parlamentului, Laszlo Kover . În timpul înlocuirii, președintele nu își poate exercita drepturile de reprezentare, atribuțiile sale fiind îndeplinite de vicepreședintele numit de parlament.

Katalin Novak a fost secretar de stat la Ministerul Familiei și Tineretului în perioada 2014-2020 și ministru fără portofoliu al aceluiași minister în 2020-2021. Între 2017 și 2021, a fost unul dintre vicepreședinții Fidesz, iar din 2018 a fost deputată. În martie 2022, Katalin Novak a devenit prima femeie care a ocupat această funcție protocolară în Ungaria.

FOTO: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News