Procurorii sud-coreeni au deschis o anchetă asupra preşedintelui Yoon Suk Yeol, dar și a ministrului său de interne şi a fostului ministru al apărării în legătură cu rolul lor în impunerea legii marțiale.

Asta în timp ce Adunarea Națională urmează să voteze, sâmbătă, demiterea președintelui în urma decretării legii marțiale, care este considerată o încălcare a Constituției din Coreea de Sud.

Moțiunea de demitere necesită aprobarea a cel puțin două treimi din membrii Prlamentului, adică cel puțin 200 de voturi din totalul de 300. Întrucât 192 dintre acești membri aparțin opoziției, cel puțin alți opt membri ar trebui să susțină proiectul de lege pentru ca moțiunea să fie adoptată.

Video: Momentele în care un grup de soldati a intrat cu forța în clădirea Adunării Naționale sud-coeene, la scurt timp după ce președintele a decretat lege marțială.

Partidul Puterea Populară, aflată la guvernare, deține 108 mandate parlamentare din cele 300, ca urmare a alegerilor generale din aprilie.

Astfel, absența parlamentarilor partidului de guvernământ la ședința de sâmbătă ar putea împiedica adoptarea moțiunii.

Premierul devine președinte interimar, dacă moțiunea este adoptată

În cazul în care moțiunea va fi totuși adoptată, Yoon va fi imediat suspendat din funcție, iar prim-ministrul Han Duck-soo își va asuma rolul de președinte interimar.

Exercitarea mandatului lui Yoon va fi suspendat până când Curtea Constituțională va da o decizie privind punerea sub acuzare, care ar putea dura până la 180 de zile. Dacă instanța va menține decizia de revocare adoptată prin moțiune de Adunarea Națională, Yoon va fi demis și vor trebuie organizat noi alegeri prezidențiale în termen de 60 de zile.

Yoon Suk Yeol este acum la jumătatea mandatului său de cinci ani, care a început în mai 2022. 

Yoon Suk Yeol este al treilea președinte în exercițiu care se confruntă cu o tentativă de demitere parlamentară. Moțiunile de punere sub acuzare împotriva predecesorilor săi – președinte Roh Moo-hyun în 2004 și fostul președinte Park Geun-hye în 2016 – au fost ambele adoptate de Adunare.

Cu toate acestea, Curtea Constituțională a respins demiterea lui Roh în timp ce a susținut demiterea lui Park.

 
 

Urmărește-ne pe Google News