Inspecția Muncii face un control la brutăria din Ditrău
Președintele Academiei Române, și rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj, Ioan Aurel Pop a declarat că întâmplarea celor doi muncitori din Sri Lanka are rădăcini profunde, și o califică despre „excludere, xenofobie și rasism”.
„Întâmplarea este, mă tem, cu rădăcini mult mai profunde și conduce spre o anumită atmosferă de intoleranță, de neacceptare a celuilalt, a aproapelui, de excludere și de xenofobie”, scrie Președintele Academiei pe Facebook.
Pop precizează că este vorba și de rasism în cele întâmplate la Ditrău. Și reamintește cazul unor călugărițe greco-catolice fondatoare ale unui orfelinat în anii ’90, în aceeași regiune, care „erau blamate și aproape expulzate și acuzate că strică puritatea etnică a locului”.
Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj afirmă că Ungaria are o „politică restrictivă și discriminatorie față de străini” și că deși „localnicii din secuime nu urmăresc decât televiziunile de la Budapesta”, statul român are o abordare politică diferită.
Iar comuna cu pricina, din moment ce se află pe teritoriul României, „ trebuie să se supună legislației, moralei și politicii din statul român”, mai spune Pop.