„Am decis să demisionez cu efect imediat din funcţia de preşedinte al ţării, chiar dacă sunt în dezacord cu conducerea organizaţiei mele”, a declarat Jacob Zuma, după mai multe zile de tensiuni.
„Trebuie să accept că partidul şi compatrioţii mei doresc să mă concedieze”, a continuat controversatul președinte al Africii de Sud, implicat în numeroase scandaluri de corupție. Partidul său i-a cerut cu o zi în urmă demisia, după săptămâni de negocieri și reuniuni. Cum demisia acestuia întârzia să apară, ANC a decis ieri să-l constrângă să se retregă. Partidul a anunțat votul unei moţiuni de neîncredere al cărui rezultat era uşor de anticipat.
„Am fost constrâns să demisionez din cauza moţiunii de neîncredere”, a explicat şeful statului în alocuţiunea sa.
Jacob Zuma a început să fie contestat în propriul partid, în luna decembie, după ce viceprședintele ANC Cyril Ramaphosa a preluat puterea formațiunii politice. Acesta a avut o campanie axată pe lupta împotriva corupție și era ferm să-l înlăture de la putere pe președintele Zuma.
Acum, conform Constituţiei, Cyril Ramaphosa a devenit preşedinte interimar al ţării imediat după demisia lui Jacob Zuma. În termen de 30 de zile, parlamentul trebuie să îl aleagă oficial în această funcţie. Alegerile din parlament urmează să aibă loc el mai târziu vineri, potrivit AFP.
Jacob Zuma a fost președintele Africii de Sud timp de nouă ani
Jacob Zuma se retrage după nouă ani controversați în fruntea Africii de Sud. Născut în 1942, într-o provincie săracă din nord Africii de Sud, el a fost crescut doar de mama sa și nu a avut parte de pregătire școlară. În 1959, el s-a alăturat partidului ANC și a devenit un membru activ al aripei militare a Congresului Național African. În 1963, la vârsta de 21 de ani, el a fost condamnat pentru încercarea de a da jos guvernul apartheid și trimis în închisoare, alături de Nelson Mandela, pentru zece ani.
După o perioadă petrecută în exil, el revine în Africa de Sud în 1990, atunci când partidul ANC este scos din ilegalitate. patru ani mai târziu, este ales în fruntea formațiunii politice. În 1999, la cinci ani după ce regimul apartheid se sfârșește, el devine vicepreședinte al Africii de Sud. Și-a pierdut funcția în 2005, după ce a fost implicat într-un proces de graudă.
În aprilie 2009, acuzațiile împotriva sa sunt retrase, iar Jacob Zuma devine președintele Africii de Sud. În octombrie 2017, Curtea Supremă a decis că el trebuie să dea socoteală celor 18 acuzații de corupție, fraudă și spălare de bani.
Citește și: VIDEO | Laura Codruța Kovesi: „Nu am niciun motiv să îmi dau demisia. Asistăm la un festival disperat al inculpaților”