Confruntările dintre populaţia sârbă din Zvecan şi poliţie au avut loc în contextul în care forţele de ordine interveneau pentru ca noul primar, etnic albanez, să intre în birou.
Votul în alegerile locale a fost boicotat de sârbii care reprezintă majoritatea în zonă. Poliţia din Kosovo a utilizat gaze lacrimogene într-o mulţime adunată în faţa clădirii municipalităţii.
Primarii au fost desemnați în urma alegerilor locale organizate de autoritățile kosovare la 23 aprilie în patru municipalități populate preponderent de sârbi, care au boicotat în mare parte scrutinul: din cei aproximativ 45.000 de alegători înscriși, au participat doar circa 1.500 de alegători.
Aproximativ zece persoane au fost rănite ușor și au primit îngrijiri medicale într-un spital din partea de nord a orașului divizat Mitrovica, a declarat directorul adjunct al spitalului, Danica Radomirovic, citată de presa kosovară.
Cel puțin o mașină de poliție a fost avariată, potrivit aceleiași surse.
De asemenea, poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții în alte două municipalități, Leposavic și Zubin Potok.
La Belgrad, președintele sârb Aleksandar Vucici a ordonat armatei să intre în „stare de alertă maximă”, așa cum a făcut-o de mai multe ori în ultimii ani din cauza tensiunilor cu Kosovo – precedenta dată fiind în decembrie – și, de asemenea, să „înceapă să se deplaseze” spre frontiera cu această fostă provincie sârbă.
Există numeroase puncte de tensiune în nordul Kosovo, o fostă provincie sârbă care și-a declarat independența în 2008, dar care nu a fost niciodată recunoscută de Serbia.
Alegerile municipale au avut loc la puțin peste o lună după ce Uniunea Europeană a anunțat un acord de normalizare a relațiilor dintre Belgrad și Priștina în timpul unei reuniuni la Ohrid, în nordul Macedoniei, dar pe care cele două părți nu l-au semnat.
Pentru a progresa în acest dialog, Belgradul solicită crearea unei „asociații a municipalităților sârbe”, care ar beneficia de un fel de autonomie și ar reuni aproximativ 120.000 de sârbi din Kosovo, o țară cu o populație de 1,8 milioane de locuitori, în majoritate albanezi.
Pe de altă parte, Vucici a organizat un miting la Belgrad și a descris manifestaţia drept „cea mai mare adunare populară din istoria Serbiei. La eveniment au participat zeci de mii de oameni.
Reuters scris că s-a dorit a fi „o demonstrație de putere”.
Din cauza protestelor recente, care au izbunit după incidentele armate din țară, președintele a organizat marele miting pentru a demonstra stabilitatea puterii sale.
Autobuze din toată Serbia, precum şi din ţările vecine cu populaţie sârbă, au adus participanţi în capitală. Presa a raportat presiuni asupra oficialilor de stat pentru a călători la Belgrad chiar şi împotriva voinţei lor.
Vucici le-a cerut susținătorilor să păstreze un minut de reculegere pentru a aduce respect tuturor celor 19 morți din cele două atacuri cu arme de foc. El le-a spus susținătorilor că va demisiona sâmbătă din funcția de șef al Partidului Progresist Sârb.
De mâine voi fi președintele tuturor cetățenilor Serbiei și nu președintele partidului politic.
Aleksandar Vucic:
Foto: Profimedia