Rusia a decis să rupă o parte din Ucraina, să mobilizeze trupe în această regiune. Astăzi a spus că vrea mai mult. A spus că Rusia va merge mai departe” a declarat Joe Biden, care a anunțat că SUA vor începe să impună sancțiuni Rusiei, care vor fi mult mai severe decât cele adoptate după anexarea Crimeei în 2014.

Cine se crede Putin ca să recunoască aceste așa numite state? Este nevoie de un răspuns ferm. Fără dubii, Rusia a acționat împotriva Ucrainei.

Joe Biden:

Primele sancțiuni anunțate de SUA

„Anunț prima tranșă de sancțiuni. Au fost luate în coordonare cu partenerii noștri. Sunt patru blocuri de sancțiuni împotriva a două instituții financiare mari”, a declarat Joe Biden.

Potrivit președintelui, SUA vor sancționa două bănci, Banca Militară și VEB.

„Implementăm sancțiuni cuprinzătoare asupra datoriilor suverane ale Rusiei. Asta înseamnă că am tăiat accesul guvernului rus la finanțarea occidentală”, astfel că Moscova nu va mai avea acces la piețele financiare din SUA și Europa, a explicat Biden.

„Lucrăm cu Germania ca Nord Stream 2 să nu meargă mai departe”, a mai spus Biden, care a precizat și că „începând de mâine, vom impune de asemenea sancțiuni elitelor rusești și membrilor familiilor lor”.

”Ei împărtășesc câștigurile corupte ale politicilor Kremlinului și ar trebui să împărtășească și pedeapsa”, a subliniat liderul de la Casa Albă.

Dacă Rusia nu va retrage forțele din Belarus voi autoriza și mai multe sancțiuni.

Președintele SUA, Joe Biden:

Biden a anunțat că a autorizat mişcări suplimentare ale forţelor şi echipamentelor americane, deja staţionate în Europa, pentru a consolida apărarea aliaţilor baltici: Estonia, Letonia şi Lituania. El a adăugat că acestea sunt „mişcări total defensive”.

„Rusia vrea să meargă mai departe”

„Rusia a adus spitale militare chiar și rezerve de sânge la graniță. Nu ai nevoie de rezerve de sânge dacă nu pregătești un război. Rusia vrea să meargă mai departe de linia de contact din Donbas”, a mai spus președintele SUA.

Președintele Putin a primt autorizația de la Parlament pentru a folosi forța în afara Rusiei. Sunt pretexte pentru viitoare acțiuni militare. Pericolul rămâne unul iminent. Rusia poartă responsabilitatea pentru aceste acte.

Liderul de la Casa Albă:

Biden a mai spus că „apărarea libertății va avea un cost și pentru noi”, dar că „sancțunile vor ținti economia rusească, nu a noastră”, adăugând că SUA vor încerca „să protejăm fluxurile de energie, să nu fie întrerupte”.

„Vladimir Putin vrea să rescrie istoria”

„Noi și partenerii noștri suntem uniți, susținem Ucraina, înțelegem pericolul pe care Rusia îl reprezintă la nivel global”, a mai spus președintele american.

„Ieri am înțeles clar că Vladimir Putin vrea să rescrie istoria. Nu a fost niciun indiciu că este deschis la dialog. A atacat dreptul Ucrainei de a exista. Fără îndoială, Rusia este agresorul”, a afirmat Biden.

Liderul american spune că deși SUA și aliații săi se află în fața unor provocări, „încă este timp să prevenim cel mai rău scenariu”, fiind deschiși „pentru calea diplomației”.


Camera superioară a parlamentului Rusiei a votat în unanimitate în această după-amiază pentru aprobarea cererii lui Putin de a desfășura forțele armate ale Rusiei în străinătate.

Deciziile lui Putin din ultimele două zile au provocat reacții dure din partea liderilor occidentali.

Londra a anunțat sancțiuni care vizează trei oligarhi ruși și cinci bănci, iar prim-ministrul britanic Boris Johnson a precizat și că este inevitabil să existe un „pachet mult mai mare” de sancțiuni pe măsură ce timpul trece.

De asemenea, Uniunea Europeană a aprobat marți un „pachet de sancțiuni” împotriva Rusiei.

UE a decis să sancționeze 27 de persoane și entități ruse, cum sunt băncile, care joacă un rol în ”încălcarea integrității Ucrainei” și să vizeze capacitatea Rusiei de a accesa piețele europene de capital și serviciile financiare, a precizat Josep Borrell, șeful diplomației europene. De asemenea, toți membrii Dumei a Rusiei, camera inferioară a Parlamentului rus, vor fi vizați de sancțiunile UE.

Totodată, Cancelarul Germaniei Olaf Scholz a anunțat marți că a sistat certificarea proiectului gazodutului Nord Stream 2.

La rândul său, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că „toate indiciile arată că Rusia continuă să planifice un atac la scară largă asupra Ucrainei”.

„Condamnăm decizia Moscovei de a reunoaște autoproclamatele republici Donețk și Luhansk. Aceasta este o escaladare serioasă a Rusiei și o violare a legilor internaționale, care subminează suveranitatea teritorială a Ucrainei și afectează eforturile de a găsi o soluție pașnică la conflict”, a afirmat Stoltenberg.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre criza ucraineană și conflictul Rusia-Ucraina

Urmărește-ne pe Google News