”La Summit-ul liderilor pe problema refugiaţilor de la New York, România a pus în valoare ceea ce a făcut în acest domeniu, dar nu şi-a asumat angajamente suplimentare de relocare faţă de decizia luată la nivel european”, precizează MAE, într-un comunicat.
Totodată, potrivit Ministerului, România își va respecta angajamentele de până acum.
”În contextul eforturilor la nivel UE de gestionare a migraţiei, România participă la răspunsul comun european în domeniu, prin implementarea deciziilor de relocare internă adoptate în cursul anului 2015 şi, prin participarea pe baze voluntare, la procesul de relocare externă, respectiv de susţinere activă a avansării dialogului cu statele terţe de origine şi de tranzit pentru combaterea cauzelor profunde ale acestui fenomen”, transmite Ministerul de Externe.
România și alte șase țări europene au promis să accepte cel puţin de zece ori mai mulţi refugiaţi decât în anul 2015, au declarat oficiali americani citaţi de AFP. Anterior, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat marţi că 50 de țări şi-au luat angajamentul să dubleze, până la sfârşitul anului, numărul de refugiaţi primiţi, ajungând în total la 360.000.
„Șapte țări – România, Portugalia, Spania, Republica Cehă, Italia, Franța și Luxemburg și-au luat angajamentul de a primi de cel puțin zece ori mai mulți refugiați decât în 2015”, scriu jurnaliștii agenției France Presse, care citează surse oficiale americane.
Câți refugiați a preluat România în baza schemei de relocare a UE
Informația a ieșit la iveală după ce Barack Obama a anunțat că 50 de state ale lumii şi-au luat angajamentul să dubleze, până la sfârşitul anului, numărul de refugiaţi primiţi.
„Împreună, țările noastre vor dubla numărul de refugiați pe care îi vom primi la noi, ridicându-l la 360.000 în acest an”, a declarat liderul administrației de la Washington, fără precizări asupra angajamentelor altor state.
„Refugiații, în majoritate femei și copii, fug din fața războiului și terorismului. Ei sunt victime”, a subliniat el.
A-i respinge pe unii dintre ei pentru că sunt musulmani înseamnă „să întărești propaganda teroristă”, a adăugat Barack Obama, într-o aluzie la afirmații făcute în campania electorală de candidatul republican Donald Trump.
Refugiații asaltează granițele României. Frontiera cu Serbia, poartă de intrare pentru sute de imigranți ilegali
Totodată, Barack Obama a salutat în special rolul Germaniei și Canadei în fața crizei migratorii apărute pe fondul războiului care devastează Siria de peste cinci ani.
În plus, Casa Albă a anunțat o creștere cu 4,5 miliarde de dolari în raport cu 2015 a contribuțiilor financiare ale acestor țări care s-au reunit în marja Adunării Generale a ONU la New York.
Mai devreme în cursul zilei, președintele SUA a lansat de la tribuna ONU un apel țărilor bogate să se angajeze mai mult, „chiar și atunci când este dificil din punct de vedere politic”. În cursul anului fiscal 2015-2016, Statele Unite au primit 10.000 de refugiați sirieni.
Citește și: Angela Merkel susține că nu este nicio legătură între afluxul de refugiați și extremismul islamic