O anchetă parlamentară privind gestionarea pandemiei de COVID în Brazilia a găsit dovezi tot mai clare că administrația președintelui Jair Bolsonaro a comis crime împotriva vieții, a declarat senatorul Omar Aziz pentru The Guardian.
Lansată în luna aprilie pentru a investiga răspunsul guvernului la criza sanitară care a ucis jumătate de milion de cetățeni, ancheta a analizat deciziile politice care ar fi generat acest bilanț.
„Cel mai șocant lucru a fost să realizăm cât de neglijent a fost guvernul pe așa de multe teme”, a spus Aziz.
Mărturiile oficialilor și noi documente dezvăluie, potrivit oficialilor, eșecul guvernului la criza de oxigen a spitalelor din orașul Manaus, unde pacienții cu COVID au fost lăsați să se sufoce.
„A fost o situație disperată”, a explicat senatorul, care este chiar din Manaus. „Ne-am descurcat cum am putut, în vreme ce guvernul nu a făcut nimic pentru a aduce oxigen din Venezuela vecină”, a spus Aziz.
Alte mărturii au arătat că guvernul a refuzat să cumpere din timp vaccinuri, în ciuda unor oferte existente. Un oficial Pfizer a precizat că firma sa a contactat guvernul brazilian pentru a-i oferi doze de vaccin anul trecut, dar că nu a primit un răspuns timp de două luni, potrivit Vox.
Ancheta a descoperit, de asemenea, dovezi care sugerează nereguli în achiziția vaccinului indian Covaxin. Un fost angajat al Ministerului Sănătății a declarat recent procurorilor că i-a spus președintelui că a fost presat să semneze un contract ce ar crește prețul mediu al dozei de vaccin cu 1.000%.
Oficialii guvernului au respins existența unor nereguli în contract și au susținut că afirmațiile fostului angajat vor fi investigate.
Indiferent dacă legile au fost sau nu încălcate, efectul politicilor guvernului a fost acela că epidemia a afectat aproape fiecare gospodărie din țară, a spus Aziz.
„Nu există vreun brazilian care să nu cunoască pe cineva care a murit de COVID, vreun brazilian care să nu fi pierdut o rudă, un vecin, un prieten”, a subliniat senatorul, al cărui frate, Walid, a fost, de asemenea, ucis de coronavirus.
Problema este că în vreme ce epidemia a scăzut în intensitate în mai multe țări, numărul de cazuri este încă în creștere în Brazilia, pe fondul transmiterii unei variante mai contagioase a virusului. De fapt, în cele două luni de la debutul anchetei parlamentare, cel puțin 100.000 de cetățeni au murit de COVID.
În tot acest timp, Bolsonaro a ridiculizat nevoia măsurilor de distanțare și a contrazis repetat recomandările specialiștilor în sănătate, spunând că boala este, de fapt, „o simplă gripă”.
Președintele a refuzat să se vaccineze și a participat frecvent la evenimente cu mulțimi de suporteri. De două ori a condus marșuri uriașe ale motocicliștilor prin centrul orașelor, iar o dată a fost chiar amendat pentru că nu a purtat mască de protecție.
Aziz a precizat că investigația caută să îi identifice și pe cei care l-au consiliat pe președinte în tot acest timp. „Vrem să știm cine a profitat din asta. Președintele nu s-a trezit într-o bună zi pentru a spune că imunitatea de grup funcționează. A fost indus în eroare de un cabinet paralel”, a spus senatorul.
Comisia parlamentară ar trebui să își finalizeze concluziile până în luna august. Ea nu are prerogative pentru a aduce acuzații penale la adresa lui Bolsonaro, dar ar putea convinge parlamentul să lanseze o procedură de impeachment.
În plus, dovezile obținute ar putea fi folosite ulterior într-o anchetă penală.
Sondajele au arătat că opt din zece brazilieni se declară de acord cu necesitatea anchetei parlamentare și că aceasta a zdruncinat deja popularitatea lui Bolsonaro, care s-a văzut contestat în stradă.