Intenția creșterii vârstei de pensionare de la 65 la 70 de ani a fost anunțată de ministrul Muncii, Violeta Alexandru. Acest lucru va fi posibil însă doar „la cerere”, iar Guvernul „e departe de a lua o decizie”, a spus reprezentanta Executivului.
Laurențiu Țenț, președinte Casei Naționale de Pensii Publice, a dat detalii în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX . Președintele CNPP a spus că s-a constituit un grup de lucru la nivelul ministerului, cu membri desemnați din ministere, sindicate și societatea civilă.
„Încercam să avem o paletă largă de opinii, pentru a vedea consecințele unei asemenea decizii”, a spus Țenț.
La nivelul Uniunii Europene, sistemele publice de pensii sunt diferite de la stat la stat, nu este un model unic european al sistemelor de pensii, spune președintele CNPP: „este dificil să spunem că țintim să facem ca Franța sau Italia, încercăm să luăm ce e mai bun de la toți” a precizat el.
„Grupul va verifica avantaje, eventualele dezavantaje, doar după această analiză vom putea avea o opinie pertinentă” a precizat Laurențiu Țenț.
La nivelul UE e o preocupare pe acest subiect, a precizat președintele CNPP, evitând să discute pe marginea beneficiilor sau părților negative care vor apărea dacă va fi crescută vârsta de pensionare.
„Este foarte dificil să punem acum avantajul 1,2,3, este modul nostru de analiza încet, pe studii foarte concrete”, a spus acesta.
Însă cu siguranță nu va exista o obligativitate pentru români de a ieși la pensie mai târziu, a precizat oficialul.
„Trebuie văzut exact, creșterea vârstei obligatorii mai mult ca sigur nu vom susține asta, era o discuție doar de opțiune”, a dat asigurări președintele CNPP.
Sursa foto: bihon.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro