Pavel, în vârstă de 61 de ani, a declarat într-un interviu că Ucraina are nevoie de sprijin pentru aderarea la NATO și la Uniunea Europeană, dar aderarea la oricare dintre aceste organizații internaționale va fi un proces de lungă durată, deși discuțiile privind primirea în UE ar putea începe în acest an.
Pavel, care a fost șeful armatei cehe și, de asemenea, principalul consilier militar al secretarului general al NATO în perioada 2015-2018, a declarat că Ucraina va primi în cele din urmă avioanele de luptă occidentale pe care le-a solicitat, dar că este imposibil ca acestea să fie livrate la timp pentru viitoarea ofensivă și că acum există priorități mai importante, cum ar fi muniția.
„Există cu siguranță mari speranțe că contraofensiva ucraineană va avea succes, deoarece Ucraina este motivată, bine pregătită, trupele sale sunt experimentate și cu siguranță nu cedează unor astfel de deficiențe precum armata rusă”, a declarat Pavel la Castelul Praga, sediul președinției cehe.
„Rusia a avut timp să pregătească o apărare de relativ bună calitate”
Armata rusă are probleme grave de logistică și de moral, dar nu ar trebui așteptată o prăbușire a apărării pe care aceasta a pregătit-o, a mai spus el.
„Rusia a avut timp să pregătească o apărare de relativ bună calitate și aprofundată în mai multe linii, care, dacă este folosită eficient, va costa… Ucrainei pierderi mari de vieți omenești”, a adăugat președintele Cehiei.
A fost imposibil de spus ce dimensiune a teritoriului pierdut ar putea recâștiga Ucraina, deoarece sunt posibile diverse scenarii, a spus el.
„Lucrurile nu merg întotdeauna conform dorințelor și planurilor, dar cred că șansele pentru un succes semnificativ al Ucrainei sunt foarte mari”, a punctat fostul general NATO.
Pavel, decorat pentru că a salvat o unitate franceză în timpul unei misiuni de menținere a păcii în Croația în 1993, a refuzat să speculeze cu privire la momentul în care ar putea începe contraofensiva, dar a precizat că recentele atacuri ucrainene asupra infrastructurii rusești și a punctelor de concentrare a trupelor sunte semne ale pregătirilor.
Ce spune președintele ceh despre aderarea Ucrainei la NATO și UE
Ucraina a cerut aderarea rapidă la NATO, dar Pavel a spus că acest proces va dura ceva timp.
„Sprijinirea intrării Ucrainei în UE și NATO ar trebui să fie obiectivul nostru pe termen lung”, a declarat Pavel când a fost întrebat ce ar trebui să spună NATO Kievului la summitul din iulie de la Vilnius.
„Nu spun că trebuie să fie într-un anumit orizont de timp, pentru că pregătirile pentru intrarea în aceste două instituții sunt foarte complicate, necesită o pregătire îndelungată și îndeplinirea unei întregi liste de criterii, dar ar trebui să ajutăm Ucraina în acest sens”, a precizat liderul ceh.
Negocierile privind intrarea în UE ar putea începe, în mod realist, la sfârșitul acestui an, a spus el, ceea ce ar oferi Ucrainei o trambulină pentru o cooperare mai strânsă, ajutând la reconstrucția postbelică a țării și accelerând alinierea la standardele blocului comunitar.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sperat că UE va pune Ucraina pe o direcție rapidă de aderare, dar UE nu a oferit până acum niciun termen fix.
„Când vine vorba de NATO… cu cât Ucraina este mai stabilă din punct de vedere economic, cu atât mai mari sunt șansele ca ea să fie pregătită mai devreme pentru intrarea” în alianță, a precizat Pavel.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina