Summitul NATO din iulie de la Washington s-a încheiat cu lansarea Pactului pentru Ucraina, un cadru de securitate semnat de 32 de aliați. Țările au afirmat calea „ireversibilă” a Kievului către aderare, deși Ucraina nu a primit nicio veste definitivă cu privire la acest lucru.
„Susţinem pe deplin dreptul Ucrainei de a-şi alege propriile măsuri de securitate şi de a-şi decide propriul viitor, fără interferenţe externe. Viitorul Ucrainei este în NATO. Ucraina a devenit din ce în ce mai interoperabilă şi mai integrată politic cu Alianţa. Salutăm progresele concrete înregistrate de Ucraina de la summitul de la Vilnius în ceea ce priveşte reformele democratice, economice şi de securitate necesare. Pe măsură ce Ucraina continuă această activitate vitală, vom continua să o sprijinim pe calea sa ireversibilă către integrarea euroatlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO”, se arată la punctul 16 al Declarației finale a summit-ului NATO.
Președintele Volodimir Zelenski, care a solicitat în mod repetat partenerilor să adreseze Kievului o invitație de aderare, a declarat că țara sa va adera la NATO numai după ce războiul Rusiei se va încheia.
Rusia „nu are dreptul” să pună condiții
Petr Pavel, fost militar de carieră, a afirmat că se așteaptă ca Ucraina și Rusia să poată încheia un acord „în anii următori”.
Acest lucru ar putea însemna că unele dintre teritoriile Ucrainei s-ar putea afla sub ocupația Rusiei, însă Occidentul ar trebui să considere aceste teritorii doar ca fiind „ocupate temporar”, a relatat media.
În martie, președintele ceh a spus că Rusia „nu are dreptul” să stabilească condiții pentru pace în Ucraina.
Pavel este de părere că, în loc de negocieri, conflictul armat s-ar încheia probabil cu victoria militară clară a uneia dintre părți sau cu epuizarea finală a ambelor părți.
„Nu cred că redobândirea deplină a controlului asupra întregului teritoriu este o condiție necesară (pentru aderarea la NATO)”, a declarat Pavel.
„Dacă există o demarcație, chiar și a unei granițe administrative, putem accepta această graniță administrativă ca fiind una temporară și putem accepta Ucraina în NATO pe teritoriul pe care îl va controla în acel moment”.
Drept exemplu, președintele Cehiei a amintit Germania, care a devenit membră NATO în 1955, deși o parte din teritoriul său a fost ocupat de Uniunea Sovietică până în 1990.
„Prin urmare, cred că există o soluție, atât tehnică, cât și juridică, pentru a permite Ucrainei să adere la NATO fără a trage NATO într-un conflict cu Federația Rusă”, a explicat Pavel.