”Medicina nu este de mai multe feluri și nici bolnavii nu sunt de mai multe feluri. Medicina este una, fiecare pacient este unic. Medicina, ca act medical, nu se face altfel în privat și altfel în public. În mod normal, sistemul public ar trebui să ajungă încetișor la nivelul privatului în ceea ce privește condițiile de infrastructură, hoteliere, încadrarea cu personal, baza materială, iar costurile care se decontează trebuie să se apropie unele de altele”, explică președintele CMR.
În privat se face aceeași medicină ca la public, adică după aceleași standarde profesionale
”Lumea crede că la privat se face altă medicină. Nu se face. Se face aceeași medicină, adică se face după acele standarde profesionale. Problema foarte delicată, atât pentru pacienți cât și pentru medici, apare în situația în care unii pacienți ar putea fi tergiversați, amânați sau trimiși dintr-o parte în alta, de la public, către privat, pentru realizarea unui câștig”, mai spune președintele Colegiului Medicilor din România.
Potrivit doctorului Borcean, în general, în opinia corpurilor profesionale din România, sănătatea este un bun public. Legiuitorul spune că dreptul la sănătate este garantat de Constituție și nu este condiționat de posibități materiale sau locul în care te afli.
”Realitatea este însă alta. Încet, încet și-a făcut loc o clasă socială care are posibilități economico- financiare mai mari decît media sau care dorește să beneficieze de anumite condiții, pe care crede că le-ar merita și pe care crede că dacă le cumpără în mod direct,sănătatea sa este mai bine îngrijită. Este această opinie, nu întotdeauna cea mai corectă și cea mai verificată în practică”, continuă președintele Gheorghe Borcean.
O altă problemă, medicii. Majoritatea dintre specialitățile clinice lucrează și în privat.
Nu trebuie interzisă practica în privat, ci organizarea unor mecanisme de control
Cam jumătate dintre medicii din România, în marea lor majoritate sunt angajați ai spitalelor și în timpul liber lucrează în privat Majoritatea medicilor specialiști lucrează în sistemul public și privat. Sistemul privat se împarte în două, adică unități în contract cu casa de asigurări de sănătate, unde bolnavii nu trebuie să plătească și, cabinet privat fără contract cu casa de asigurări de sănătate, unde bolnavii plătesc totul.
”În opinia mea, este momentul în care ar trebui să existe mecanise de control. Nu interdicția de a lucra și colo și colo. A controla, a verifica, a opri anumite parctici și anume aceea de a trimite bolnavii dintr-o parte în alta în vederea obținerii unui folos material legal. Nu interdicția unui medic de a lucra în public și privat, ci controlul, eliminarea practicilor ca instituția să facă mișcări de pacienți dintr-o parte în alta, doar în scopul de a obține un câștig material, aceasta este de făcut”, explică președintele CMR.