Noutățile proiectului pentru medicina primară prevăd, printre altele că medicii de familie vor putea efectua o serie de servicii noi şi vor putea recomanda analizele de depistare a infecţiei cu viruşii hepatitelor cronice B şi C în toate cazurile în care suspectează existenţa unei asemenea infecţii. Totodată, se prevede creşterea valorii minime garantate a punctului per capita cu 21% şi a punctului pe serviciu cu 27% (faţă de trim. IV 2017) şi se reglementează modul în care asiguraţii vor beneficia de servicii medicale pe perioada vacanţei medicului lor de familie.
Potrivit proiectului, diagnosticul precoce al tumorilor mamare şi al leziunilor precanceroase ale colului uterin, supravegherea sarcinii cu risc şi a hipertensiunii arteriale esențiale sunt servicii medicale de spitalizare de zi ce vor putea fi efectuate în ambulatoriul de specialitate clinic, cu decontare din fondul aferent asistenţei medicale spitalicești.
Tot în ambulatoriu, în baza biletului de trimitere valabil 60 de zile, se vor putea acorda consultaţii de îngrijiri paliative de medicii cu competență/atestat în specialitate (4 consultaţii/ trimestru/asigurat, dar nu mai mult de două pe lună), în cadrul cărora se pot recomanda: îngrijiri paliative la domiciliu, analize şi investigaţii medicale, medicamente şi servicii conexe actului medical (psihologice, logopedice, kinetoterapeutice etc.).
Potrivit proiectului, finanţarea furnizorilor de servicii medicale se modifică
Astfel, pentru medicina primară, valoarea minimă garantată a punctului per capita creşte la 5,8 lei (4,8 lei în prezent), iar valoarea minimă garantată a punctului pe serviciu la 2,8 lei (2,2 lei în prezent);pentru medicina de specialitate clinică din ambulatoriu, valoarea minimă garantată a punctului pe serviciu creşte la 2,8 lei (2,2 lei în prezent); pentru unele spitale de copii tariful pe caz ponderat în acest an poate fi majorat cu până la 15% față de anul 2017, în conformitate cu strategia de finanţare a Ministerului Sănătăţii; pentru consultaţiile de urgenţă la domiciliu şi activităţile de transport sanitar neasistat sunt stabilite tarife unitare; se echilibrează ponderea criteriilor pentru stabilirea valorii contractelor cu furnizorii de servicii de medicină fizică și de reabilitare din ambulatoriu (50% pentru resurse umane, 50% pentru resurse tehnice); se introduce valoarea de contract pentru îngrijirile medicale şi paliative la domiciliu.
Prin noile norme metodologice se mai reglementează modul în care asiguraţii vor beneficia de servicii medicale pe perioada vacanţei medicului lor de familie.
În cursul întâlnirii, reprezentanţii CMR şi ai medicilor de familie au formulat mai multe propuneri referitoare la modalitatea de prescriere a medicamentelor compensate, la serviciile şi investigaţiile paraclinice care pot fi efectuate, respectiv recomandate de medicii de familie şi la modalitatea de plată pe perioada vacanţei.
„Pentru acest an, ne dorim o contractare de servicii medicale care să responsabilizeze corect furnizorii, pe domenii de asistenţă medicală, în interesul primordial al asiguraţilor” a spus, la discuții, preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.
Cu aceeaşi ocazie, având în vedere necesitatea reformării legislaţiei din domeniul sanitar, ministrul Sănătăţii a adresat atât Colegiului Medicilor cât şi reprezentanţilor medicilor de familie invitaţia de a participa la elaborarea noului cod de legi ale sănătăţii. „Având în vedere rolul extrem de important al medicinei primare în cadrul sistemului de sănătate, vă invit să construim împreună noua legislaţie”, a spus ministrul Sănătății, Sorina Pintea.