”Certificatul verde în sine nu are elemente de discriminare, pentru că e un sistem de evidenţă a trei situaţii: persoane care sunt vaccinate, testate sau care au trecut prin boală. Modalitatea prin care condiţionăm accesul la anumite servicii sau locuri de acest certificat verde poate ridica anumite probleme de discriminare”, a declarat, vineri seară, la B 1 TV, Asztalos Csaba.

Acesta a explicat faptul că, în Franţa, Consiliul Constituţional a declarat constituţionale măsurile de acest fel adoptate, cu două excepţii.

”Când ai un scop legitim şi doreşti să protejezi sănătate publică, pentru a preveni răspândirea unei boli, atunci ai o justificare obiectivă şi Constituţia spune că în aceste cazuri se pot limita drepturile fundamentale. Dacă măsura pentru atingerea scopului e adecvată şi proporţională cu scopul, atunci nu suntem într-o situaţie de discriminare”, a adăugat preşedintele CNCD.

Şeful CNCD a reluat ideea că restricţiile ar fi trebuit introduse prin lege. ”Dar e important ca aceste restricţii, în intepretarea mea, să fie adoptate prin lege, nu prin acte administrative”, a mai afirmat Asztalos Csaba.

Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că prin introducerea obligativităţii certificatului verde COVID în plan intern, în localităţile cu rata mai mare de 3 la mia de locuitori şi mai mică sau egală cu 6, Guvernul a urmărit ca şcolile să rămână deschise, iar economia să nu fie închisă.

Vezi cum descarci certificatul verde COVID!

 
 

Urmărește-ne pe Google News