Mihai Gheorghiu neagă datele UE și ale Poliției Române privind violența domestică

Președintele Coaliției pentru Familie, alianța de ONG-uri care a inițiat campania pentru redefinirea familiei în Constituție, spune că referendumul din 7 octombrie are drept scop stoparea unui “vector ideologic, care „îi agresează pe copii”.

L-am rugat pe Mihai Gheorghiu să comenteze și alt tip de agresiuni asupra copiilor, produse în interiorul familiilor. Conform unui studiu despre abuz, realizat în 2013 de organizația Salvați Copiii, 63 la sută dintre părinții români au declarat că își bat copiii. „Eu nu cred. Ar trebui să ne uităm în jurul nostru. Dumneavoastră știți ce înseamnă 60 la sută? Să fim serioși! Nu știu cine face astfel de sondaje și ce vrea să demonstreze cu ele. Salvați copiii… Mă rog. Salvați copiii de cine? De părinții lor, eventual”, a comentat Gheorghiu.

În exclusivitate pentru Libertatea, liderul Coaliției pentru Familie a adăugat că astfel de studii fac parte din „vectorul ideologic” și urmăresc ca „familia să fie etatizată”, adică instituțiile statului să intervină între părinte și copil. „Dumneavoastră nu credeți că în România copiii sunt bătuți de părinți?”, „Nu, n-am această experiență”, a răspuns Gheorghiu.

Președintele Coaliției pentru Familie a adăugat că la mijloc e o tentativă de a prezenta familia „ca pe un teritoriu al violenței împotriva femeilor și copiilor”. „Eu nu spun că nu există astfel de accidente”, „Numiți accident 63 la sută?”, „Nu cred în acest procent, acest procent este sigur fals. Discutăm despre o realitate pe care noi toți o putem percepe cu ochii, cu urechile noastre”.

Eurobarometrul, „o mizerie”

Mihai Gheorghiu a fost rugat să comenteze și o statistică oficială, publicată de Ministerul de Interne la sfârșitul anului trecut: în medie, în fiecare săptămână, două femei sunt ucise de soți în România. „Cred că acest lucru ar trebui să-l discutați la Poliția Română. Nimeni nu spune că nu există violență în familie, că nu există medii dominate de vicii, cum ar fi alcoolismul. E o problemă, dar noi nu le putem rezolva pe toate”.

Referitor la statisticile privind riscul de sărăcie în care trăiesc aproape jumătate dintre copiii din România, Gheorghiu a spus că de asta trebuie să se ocupe Guvernul, „pentru că are fondurile necesare”.

Liderul Coaliției pentru Familie a numit „literatură de groază” Eurobarometrul (studiu comandat de Comisia Europeană și realizat în toate statele UE). Conform Eurobarometrului de acum doi ani, peste 55 la sută dintre români consideră violul justificat în anumite condiții. „Nu cred că realitatea este atât de neagră pe cât vreți s-o prezentați”, „Pe cât o prezintă Poliția Română”, „Sunt milioane și milioane de familii în această țară, a arunca cu noroi, cu pământ, cu mizerii în ele mi se pare un lucru extrem de jenant și manipulator. Fiecare societate are problemele ei. Violența e o problemă generală a societății moderne”.

Guvernul și Parlamentul României cred statisticile „de groază”

Datele privind violența domestică în România, date pe care președintele Coaliției pentru Familie le consideră exagerate, se află pe site-ul mai multor instituții guvernamentale. Statisticile Poliției Române și sondajele privind violența împotriva femeilor și copiilor au fost incluse de Ministerul Muncii în Strategia națională privind promovarea egalității de șanse între femei și bărbați și prevenirea și combaterea violenței domestice, pentru anii 2018-2021. În documentul publicat anul trecut, se menționează că aceste date “nu prezintă însă dimensiunea reală a fenomenului, ci doar numărul victimelor violenței domestice, beneficiare ale serviciilor sociale, înregistrate și centralizate la nivel național”.

Astfel, conform Inspectoratului General al Poliției Române, în 2016 au fost înregistrate 34.602 de victime ale violenței domestice, din care 17.537, femei, iar 11.577, copii. „În ultimii 7 ani au fost înregistrate 1374 de decese ale victimelor infracțiunilor de violență în familie, iar această cifră impune necesitatea stringentă a dezvoltării unor măsuri adecvate în sfera prevenirii”, se arată în strategia elaborată de Ministerul Muncii.

Anul trecut, grupul parlamentar PSD a depus un proiect de lege, privind combaterea violenței în familie, motivându-și inițiativa prin datele Eurobarometrului 72.3, din 2010.

Eurobarometrul privind violența de gen, relizat în 2016, arată că 55 la sută dintre români consideră violul justificat în anumite condiții (30 la sută – dacă victima se află sub influența alcoolului sau drogurilor, 25 la sută – dacă victima poartă haine provocatoare, 22 la sută – dacă victima nu refuză în mod clar sau nu se împotrivește fizic). Acest procent de 55 la sută plasează România pe primul loc în Europa, urmată de Ungaria (47 la sută) și Bulgaria (43 la sută). Pe ultimul loc se află Suedia, cu 6 la sută.

 

VIDEO / Din orfelinat, la primul job. Un hostel și o cafenea din București au angajat tineri ieșiți din centrele de plasament

VIDEO/Andreea Marin va suferi luna viitoare o intervenție chirurgicală. Vedeta sprijină medicii care vor opera gratuit 50 de cazuri complexe

EXCLUSIV/Soția primarului a lucrat la Palat, Daniel Florea l-a ajutat pe Gigi Becali. În timp ce lua decizii în dosarul „Valiza”, actualul șef de la sectorul 5 ascundea legăturile cu patronul FCSB

 
 

Urmărește-ne pe Google News