Flavia Groşan, medicul care a afirmat că tratează bolnavi de COVID-19 după scheme de tratament proprii, a fost audiată circa o oră de Colegiul Medicilor Bihor, informează publicaţia locală Bihoreanul. Aceasta nu a primit nicio sancțiune, iar dr. Carmen Pantiș, președintele CMR Bihor, spune că nici nu s-a pus în discuție retragerea dreptului de liberă practică. 

Daniel Coriu. Fotografie via Agerpres

Dr. Daniel Coriu a explicat pentru Libertatea că în astfel de cazuri se autosesizează Comisia de Etică de la filiala Colegiului Medicilor din România unde activează medicul respectiv. 

Libertatea de exprimare este un drept. Sigur, noi recomandăm ca mesajul să fie unul corect și, în general, în situația respectivă nu a fost un mesaj foarte documentat din punct de vedere științific. Aștept studiul promis de doamna doctor prin care spune că a tratat cei 1.000 de pacienți. În rest sunt opinii, păreri, nu sunt informații care au o bază științifică.

Dr. Daniel Coriu:

Doar Comisia de Disciplină poate face ceva

El a explicat că ancheta Comisiei de Etică de la Colegiul Medicilor din Bihor a fost una complet independentă, iar CMR nu se poate implica peste ei, însă dacă ar fi existat plângeri împotriva medicului, aceasta s-ar fi prezentat în fața Comisia de Disciplină. Acolo, spune dr. Daniel Coriu, „este o altfel de discuție”. 

A fost un dialog cu rugămintea să nu se mai repete, mai mult decât atât ce putem să facem? Nici nu ne dorim să sancționăm, nu e rolul nostru să le retragem medicilor dreptul la liberă practică.

„Dacă ar fi existat o plângere din partea unui pacient, atunci plângerea de malpraxis intră în Comisia de Disciplină – atunci când există un prejudiciu se pune problema diferit. Momentan, aici nu avem un prejudiciu, avem niște mesaje publice incorecte, nu avem o reclamație a unui pacient”, a spus dr. Daniel Coriu.

Colegiul Medicilor din judeţul Bihor s-a autosesizat după ce medicul Flavia Groşan a afirmat că a vindecat o mie de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 în cabinetul său privat, tratând aceste cazuri cu un banal antibiotic, în timp ce tratamentele din spitale ale pacienţilor cu COVID-19 duc la decesul acestora. Pe de altă parte, Flavia Groşan susţine că a fost reclamată de o colegă, nu de pacienţi, şi a respins acuzaţiile de malpraxis. „Dacă încerci să-ţi pui mintea la contribuţie şi să faci ceva pentru pacient, uite cu ce te alegi”, a comentat Flavia Groşan într-o emisiune TV.

 
 

Urmărește-ne pe Google News