Acest sindrom este definit printr-o „stare de epuizare, atât fizică, cât și psihică, ce apare în special la persoanele a căror profesie implică o responsabilitate deosebită și interacțiuni frecvente cu oamenii”, potrivit unui articol publicat pe site-ul Colegiului Medicilor din Municipiul București.
Daniel Coriu precizează că sindromul este răspândit în rândul celor care lucrează în sistemul medical, nu doar în România.
36% din medicii României sunt în stare de burnout nivel ridicat şi foarte ridicat. Ridicat 32% şi foarte ridicat 4%. 58% acuză epuizare fizică. (…) 47% din tinerii medici au burnout la nivel înalt şi foarte înalt.
Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România:
„Volumul de muncă foarte mare, sarcini multe, presiunea timpului, încărcătură emoţională şi decizii dificile care trebuie luate imediat. (…) Burnout are o consecinţă directă asupra actului medical”, a explicat președintele Colegiului Medicilor, adăugând că printre specialitățile cu risc ridicat de apariție a burnout-ului se numără ATI, medicina de urgenţă, oncologia şi hemato-oncologia, pediatria și chirurgia.
Câți medici are România
În acest context, Daniel Coriu a precizat și că în România sunt 55.622 de medici, ceea ce, raportat la populația țării, ar însemna că există 2,9 medici la 1.000 de locuitori, un rezultat apropiat de media de la nivel european de 3 – 3,5 medici la 1.000 de locuitori.
Medicii nu sunt însă repartizați uniform pe teritoriul țării, cei mai mulți fiind concentrați în centrele universitare.
„Vedem Bucureştiul care are 7 medici la 1.000 de locuitori. (…) Vedem Dolj, Timiş, Cluj, Iaşi care au între 4 şi 6 medici la 1.000 de locuitori. Avem Bihor, Arad, Alba, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Argeş, Sibiu, Braşov, Mureş, Constanţa care au între 2 şi 4 medici la 1.000 de locuitori. 24 de judeţe au între 1 şi 2 medici la 1.000 de locuitori. Două judeţe, Ilfov şi Călăraşi, care au sub un medic la 1.000 de locuitori”, a explicat Coriu.
68% dintre medicii din România au vârste cuprinse între 28 şi 55 de ani, în timp ce mai mult de jumătate dintre medicii de familie au peste 60 de ani, a mai spus președintele Colegiului Medicilor.
Foto: 123rf.com
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
wirred • 23.06.2023, 10:41
La medici nu le dă pensii speciale sau salarii de 20.000 lei cum primesc magistrații...Cand a fost covid și au fost în prima linie au uitat postacii.