„Netanyahu nu va opri genocidul. Aceasta implică un mandat internaţional de arestare din partea Curţii Penale”, a scris pe Gustavo Petro pe X, ca răspuns la un mesaj de pe reţeaua socială subliniind dorinţa premierului israelian de a lansa o operaţiune militară terestră asupra oraşului Rafah, în sudul Fâşiei Gaza.
În plus, el a sugerat că „Consiliul de Securitate (al ONU) ar trebui să ia în considerare înfiinţarea unei forţe de menţinere a păcii în teritoriul Gaza”.
Pe 1 mai, Petro a anunţat ruperea relaţiilor diplomatice cu Israelul, la fel ca Bolivia şi Belize, după ce a întrerupt achiziţia de arme fabricate de Israel, unul dintre principalii furnizori ai forţelor de securitate ale ţării sud-americane.
„Nu ne putem întoarce la vremuri de genocid, de exterminare a unui întreg popor”, a spus preşedintele columbian în timpul unui discurs.
Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a reacţionat imediat calificându-l pe Gustavo Petro drept „antisemit”. „Preşedintele columbian a promis că va recompensa ucigaşii şi violatorii din Hamas, astăzi şi-a ţinut promisiunea”, a afirmat şeful diplomaţiei israeliene.
Petro a criticat ferm, în mai multe rânduri, războiul purtat de Israel în Fâşia Gaza după atacurile fără precedent ale Hamas în sudul teritoriului israelian din 7 octombrie.
Pe 20 februarie, el a acuzat Israelul că a comis un „genocid” al palestinienilor din Fâşia Gaza, exprimându-şi atunci „deplina solidaritate” cu omologul său brazilian, Luiz Inácio Lula da Silva, confruntat cu o criză diplomatică pentru că a făcut o comparaţie între ofensiva israeliană şi exterminarea evreilor de către nazişti.
Brazilia şi Columbia susţin procedura istorică intentată de Africa de Sud împotriva Israelului în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de la Haga pentru presupusa încălcare a Convenţiei pentru prevenirea şi reprimarea crimei de genocid adoptată în 1948.
Săptămâna trecută, responsabili israelieni au declarat pentru New York Times că se aşteaptă ca CPI să emită mandate de arestare împotriva unor membri ai guvernului israelian, printre care şi Benjamin Netanyahu.
Premierul Netanyahu a apreciat că o punere sub acuzare a unor responsabili israelieni pentru crime de război „ar fi un scandal de proporţii istorice”, susţinând că CPI „încearcă să pună Israelul pe banca acuzaţilor”.
Foto: Profimedia
zorrozabal • 13.05.2024, 16:34
Numai ca Israel-alaturi de SUA,Rusia și China-NU recunoaște CPI!Și nici ca-i pasa de indignarea celorlați- fața de modul cum „iși exercita dreptul de a se apara”!
BudSpencer • 13.05.2024, 15:58
Foarte bine ! La puscarie cu cirminaula ala ce a facut zeci de mii de victime in randul civililor !
croco601 • 11.05.2024, 14:34
Ciolacu: "Suntem în totalitate de acord cu Departamentul de Stat, indiferent ce ar zice"