Libertatea a prezentat la finalul lui decembrie cazul unei judecătoare, victimă a violenţei în familie, pe care soţul ei, colonel de armată, a agresat-o fizic şi a înregistrat-o ilegal. Preşedintele CSM îi cere acum judecătoarei să-şi dea demisia din magistratură.
Soțul gelos i-a pus un dispozitiv de urmărire în geantă
În motivarea instanţei din dosarul deschis pentru violenţă în familie reiese că judecătoarea, căreia soţul îi plasase în geantă un dispozitiv de ascultare, ar fi întreţinut relaţii sexuale în biroul din sediul instanţei. Acuzaţia vine chiar din partea soțului care, audiat în calitate de inculpat, „a declarat că, din discuțiile înregistrate în modalitatea mai sus arătată, a rezultat că (…) în data de 13.10.2019, în jurul orelor 17:00, persoana vătămată a întreținut relații sexuale cu numitul E.E. în biroul de serviciu”.
După dezvăluirea acestui caz, descoperit de Libertatea într-un dosar public de instanță, judecătoarea, care era vicepreşedinta unei instanţe importante din București, şi-a dat demisia din funcţia de conducere. Cererea ei a ajuns deja și la CSM, conform unei surse din interiorul Consilului, consultate de Libertatea.
„Eu aşteptam demisia din magistratură, nu doar din funcţia de conducere. Încă o aştept”, a declarat vineri, 31 decembrie, preşedintele CSM, Bogdan Mateescu, pentru Adevărul, ziar care a furnizat primul știrea demisiei și cererii șefului CSM.
Sâmbătă, 1 ianuarie, preşedintele CSM a confirmat pentru Libertatea că-şi menţine declarația și cererea imperativă ca judecătoarea să plece din profesie. „Aştept demisia doamnei judecător din magistratură, dar nu am alte declaraţii oficiale de făcut”, a spus Bogdan Mateescu.
Redacția a încercat să înțeleagă și să prezinte argumentele Consiliul Superior al Magistraturii.
Surse din CSM: „E o situaţie delicată pentru magistratură”
Surse din CMS ne-au declarat că cei din interiorul instituţiei apreciază că „situaţia este delicată pentru magistratură, pentru că poate afecta ideea de a construi anumite etaloane de integritate şi de sporire a încrederii publicului”.
Viaţa privată a magistraților nu trebuie expusă la serviciu sau pe reţele de socializare, a mai argumentat sursa citată, un magistrat din CSM, care a cerut ca numele său să nu fie făcut public. „De regulă, judecătorii îşi văd de treaba lor, înjură mai puţin pe forumuri, îşi ţin viaţa privată în spaţiul privat, îşi fac treaba foarte bine şi sunt integri. Atunci când amestecăm lucrurile, profesia cu viaţa privată, ar trebui să analizăm dacă facem bine magistraturii sau dacă facem rău magistraturii”, a spus acesta.
„Credem în viața privată, dar cetățenii au dreptul la un judecător integru”
Libertatea l-a întrebat pe magistratul din CSM dacă președintele Mateescu și ceilalți membri ai Consiliului nu consideră că victima va fi din nou pedepsită, de data asta de un for profesional.
Judecătoarea a fost abuzată, filată și lovită de soț, cu doi ani în urmă, iar acum e presată de CSM să renunțe la profesie. „Credem în viața privată, dacă voluntar nu o expunem la serviciu”, a sunat argumentul magistratului.
Aceasta este, a explicat el, atitudinea generală și raționamentul Consiliului în acest caz pe care l-a calificat repetat drept „delicat”.
„Magistratura nu ar trebui să fie «căpuşată» de astfel de scandaluri” a mai spus omul din CSM, căci „ar fi păcat şi de magistraţii care îşi văd de treabă, dar şi de oamenii în interesul cărora ei lucrează, cetățenii, şi care au dreptul să aibă un judecător integru, care îşi vede de treaba lui şi atât”.
Foto principală: Hepta