„În ultima vreme, câţiva magistraţi au fost condamnaţi penal pentru fapte de corupţie în legătură directă cu activitatea jurisdicţională. Aceştia, deşi condamnaţi definitiv penal, beneficiază de pensii de magistraţi, cu toate că infracţiunile comise de ei au la bază tocmai vicierea actului de justiţie ca atribuţie esenţială a activităţii de justiţie”, arată preşedintele CSM, pentru portalul infoscm.ro.
În acest context, şeful forului suprem al magistraţilor a propus plenului instituţiei pe care o conduce schimbarea legislaţiei astfel încât persoanele din sistem cercetate disciplinar să nu mai scape de anchetă prin pensionare, la fel ca până acum.
„Multe acţiuni disciplinare nu au putut fi finalizate pentru că, intempestiv, magistraţii vizaţi au solicitat ieşirea la pensie. Or, în astfel de cazuri, nu este just ca marea majoritatea a judecătorilor şi procurorilor, oneşti şi corecţi, să sufere, ca imagine publică, şi nu e just să le fie pus sub semnul întrebării actul jurisdicţional din cauza unor acţiuni în afara legii ale unor colegi”, şi-a argumentat Dumbravă propunerea.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!