Acest boicot împotriva lui Erdogan, foarte criticat de occidentali şi de apărătorii drepturilor omului pentru atacurile sale împotriva libertăţii presei şi ingerinţa sa în funcţionarea tribunalelor, ar fi o premieră din partea organizaţiilor judiciare.
Uniunea Europeană estimează că independenţa justiţiei şi principiul separării puterilor în stat au fost slăbite din 2014 în Turcia şi că judecătorii şi procurorii de acolo sunt supuşi unei presiuni crescânde din partea guvernului.
Cel puţin 42 de asociaţii ale Baroului, între care cele din Istanbul şi din capitala Ankara, au declarat că nu vor participa la ceremonia prevăzută în 2 septembrie, întrucât ele apreciază că aceasta ar trebui să aibă loc în clădirea Curţii Supreme şi nu în palatul prezidenţial.
„În ultimii ani, independenţa justiţiei a fost grav afectată. Justiţia este sub presiunea puterii executive”, a declarat pentru AFP Mehmet Durakoglu, care conduce asociaţia Baroului din Istanbul. „În această situaţie, noi am dori ca ceremonia de deschidere a anului judiciar să se ţină mai degrabă într-un loc care reprezintă separarea puterilor decât într-o incintă politică”, a afirmat el.
Ceremonia de deschidere a anului judiciar se desfăşoară în palatul prezidenţial din 2016, după o tentativă de puci ratată împotriva lui Erdogan. De atunci, autorităţile au arestat zeci de mii de persoane, acuzate de legături cu puciştii în ceea ce organizaţiile de apărare a drepturilor omului califică drept represiune fără precedent.
Erdogan a respins criticile privind ceremonia.”Ceremonia care se va ţine într-un loc care aparţine poporului nu va face decât să întărească independenţa judiciară”, a declarat preşedintele.
Potrivit opoziţiei, tribunalele turce au cedat presiunii guvernamentale, emiţând adesea sentinţe în favoarea autorităţilor, după epurări masive în sistemul judiciar, consecutive unui scandal de corupţie în 2013 şi puciului ratat din 2016.
Conform lui Durakoglu, asociaţiile Baroului îşi vor continua lupta pentru independenţa justiţiei în Turcia. „Noi nu avem nici teamă, nici ezitare”, a asigurat el. „Nu vedem altă soluţie decât să continuăm să ne batem”, a spus magistratul.