Alexander Stubb a declarat că a purtat discuții cu premierul său Petteri Orpo și cu cel suedez Ulf Kristersson pe tema atacului cu drone care a vizat sâmbătă aerodromul militar Olenia, relatează Ukrainska Pravda.

„Mesajul principal este că nu avem motive de îngrijorare în Finlanda. Avem situația sub control și suntem capabili să răspundem”, a dat asigurări el.

În același timp, Stubb i-a îndemnat pe finlandezi să se obișnuiască cu faptul că războiul se poate apropia de granițele țării lor.

„Să ne obișnuim cu faptul că Ucraina trebuie să folosească toate mijloacele pentru a câștiga acest război și acest lucru presupune diverse lovituri, în timp ce Rusia va continua să recurgă la hibride”, a comentat șeful statului finlandez.

Potrivit presei ucrainene, atacul de la baza Olenia s-a soldat cu avarierea unui bombardier strategic Tu-22M. Baza aeriană Olenia este situată în peninsula Kola, la 200 de kilometri est de Finlanda și la 1.900 de kilometri nord de Ucraina.

În afară de Olenia, alte două aerodromuri militare din Rusia au fost vizate sâmbătă de drone ucrainene, și anume Enghels din regiunea Saratov și Diaghilevo din regiunea Riazan. Informația a fost furnizată de o sursă din serviciile secrete ucrainene pentru emisiunea Suspilne.

Aerodromul Olenia este folosit de forţele ruse pentru a ataca infrastructura civilă din Ucraina. Bombardiere Tu-95MS staționate la această bază aeriană au fost cele care, în urmă cu mai puţin de o lună, au bombardat spitalul de copii din Kiev.

Fără să recunoască sau să comenteze atacul cu drone de la Olenia, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat sâmbătă atacurile armatei sale asupra bazelor rusești. „Fiecare bază aeriană rusă distrusă, fiecare aeronavă militară rusă distrusă – la sol sau în aer – înseamnă salvarea de vieţi ucrainene”, a declarat el.

Urmărește-ne pe Google News