Conform sondajelor, majoritatea germanilor susțin introducerea vaccinării obligatorii, dar o minoritate vocală se opune, notează Deutsche Welle

În acest context, președintele Frank-Walter Steinmeier a lansat un apel la dialog

„Nu există democrație fără dezbatere, chiar și în vremuri de criză”

Președintele german Frank-Walter Steinmeier | Foto: EPA

„O astfel de măsură extraordinară pune statul într-o poziție de răspundere extraordinară față de cetățenii săi. Pe scurt: vaccinarea obligatorie implică și dezbaterea obligatorie”. Asta în condițiile în care landurile și guvernul federal au respins vreme îndelungată ideea obligativității vaccinării.  

„Nu există democrație fără dezbateri”, a subliniat Steinmeier, „chiar și în vremuri de criză”. 

Miercuri, 12 ianuarie, când acesta a găzduit la reședința sa discuția despre vaccinare, Germania a atins un nou număr record de cazuri corona: 80.000.

Președintele a precizat încă de la începutul discuției că nu se va poziționa pro sau contra vaccinării obligatorii pe parcursul ei, obiectivul său fiind „căutarea dialogului”. Între altele, și pentru a afla „care sunt motivele celor care continuă să refuze vaccinarea? Cum ar trebui să adresăm fricile și grijile lor?”

Steinmeier a trasat însă și o graniță clară: „Există persoane care spun: în Germania avem o «dictatură Corona». Aceasta este o inepție malițioasă! Ea exprimă nu doar dispreț pentru instituțiile noastre democratice și constituționale, ci și o insultă la adresa noastră, a tuturor!”

Printre invitații care au argumentat în favoarea vaccinării obligatorii s-au numărat și ​​o asistentă, un profesor și directoarea unui centru de îngrijire pentru bătrâni. Cei care au ridicat obiecții au fost o profesoară de biologie și un angajat al unei firme de expediții, care i-au adresat în prealabil scrisori pe această temă președintelui Steinmeier. O a treia invitată care se opune vaccinului și-a anulat, în ultimul moment, participarea.

Dezbaterea a iscat și controverse, mai multe voci din presă reproșându-i lui Steinmeier că nu a invitat la discuție și un epidemiolog sau un alt cadru medical specializat. Ar fi putut să contracareze mai bine argumentele invocate de opozanții vaccinului, susțin aceștia.

Psihologa și specialista în comunicare pe teme medicale Cornelia Betsch, care a participat la rândul ei la discuție, a menționat chiar în timpul acesteia că își dorește să aibă loc un „fact-check” ulterior. 

La finalul celor două ore de dezbateri, toți participanții au lăudat însă posibilitatea de a dialoga deschis pe această temă cu președintele.

Inițiativa lui Steinmeier are, înainte de toate, un rol simbolic. În comparaţie cu şefii altor state, preşedintele Germaniei îndeplinește în primul rând o funcție reprezentativă.  

Care este situația actuală în Germania

Parlamentul german a decis deja, în luna decembrie, obligativitatea vaccinării pentru anumite domenii de activitate. Angajații care lucrează cu persoane vulnerabile, în centre de îngrijire sau în spitale și cabinete medicale sunt obligate să prezinte o dovadă a imunizării până la jumătatea lunii martie 2022. 

Cancelarul Olaf Scholz este un susținător al vaccinării obligatorii și a anunțat încă din toamnă că legea privitoare la aceasta ar trebui să intre în vigoare nu mai târziu de „începutul lunii martie”. Procedurile legislative vor întârzia însă, cel mai probabil, adoptarea ei.  

Olaf Scholz | Foto: EPA

Într-un discurs adresat Parlamentului federal pe 12 ianuarie, Scholz a menționat că decizia de a te vaccina „nu este o decizie pe care o iei doar pentru tine, de aceea vaccinarea obligatorie este corectă”. El a subliniat că această decizie îi afectează și pe cei din jur, având consecințe „asupra întregii țări, a prietenilor, a vecinilor”. Cancelarul a dat exemplul situației critice din spitale, unde în anumite cazuri au fost amânate intervenții medicale pentru a face loc pacienților cu Covid. 

Germania are o rată a vaccinării mai scăzută decât alte state din Europa, cu 73% dintre cetățeni complet imunizați. În rândul persoanelor cu vârste peste 18 ani, care sunt vizate de legea privind vaccinarea obligatorie, rata este însă mai ridicată, ajungând la 83%. 

Un studiu publicat joi, 15 ianuarie, de Institutul Robert Koch arată că în ultima lună, dintre pacienții ajunși la terapie intensivă în urma unei infecții cu Covid în Germania, două treimi erau nevaccinați, iar 10% nu aveau schema completă. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News