USR a cerut audierea preşedintelui ICR pentru a prezenta activitatea şi rezultatele instituţiei „în contextul nenumăratelor vizite ale domnului Liviu Jicman în străinătate”.

„ICR este o instituţie esenţială în angrenajul diplomaţiei româneşti, nu o agenţie de turism”, a afirmat senatorul USR Remus Negoi, membru în Comisia de Cultură și Media, potrivit unui comunicat oficial al partidului.

Deplasări de peste 20.000 de euro

De la începutul anului și până în luna septembrie, Liviu Sebastian Jicman a avut 15 deplasări în străinătate, ale căror costuri s-au ridicat la 22.748 de euro, potrivit cifrelor oferite de instituție la solicitarea Libertatea. Acestei sume i se adaugă alți 8.000 de euro cheltuiți cu vizitele celor doi vicepreședinți ai instituției. 

Într-o intervenție la Realitatea TV, Jicman a declarat că a redus bugetul deplasărilor cu o treime față de anul 2019. 

Cea mai scumpă vizită din 2022 a fost cea din Statele Unite, pentru care instituția a plătit 20.139 de lei, fără a include transportul. Rugat să enumere rezultatele concrete ale acestei deplasări, șeful ICR a replicat: „Cel mai important eveniment a fost weekendul românesc la Washington, un moment de referință, în care România a fost vedeta celui mai important spațiu pietonal, fapt ce a fost remarcat și trecut în top 5 evenimente culturale de către Washington Post”.

Pentru România s-a obținut o foarte importantă vizibilitate. Asta este misiunea ICR, d-asta funcționăm ca instituție publică, să promovăm cultura română în străinătate și asta încercăm să facem. Asta încerc în fiecare zi să fac.

Liviu Sebastian Jicman, președintele ICR: 

„Sunt numite la conducere persoane lipsite de competențe”

Contactat de Libertatea, deputatul USR Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru Cultură, Arte și Media din Camera Deputaților, a declarat că audierea va avea loc în perioada următoare. 

„Este nevoie ca domnul Jicman să fie prezent în Parlament pentru a da explicații cu privire la mai multe lucruri, nu doar la deplasările mai mult sau mai puțin justificate și ineficiente. Trebuie să dea explicații și cu privire la concursul prin care a câștigat postul de director al Muzeului Cotroceni. Dar și cu privire la faptul că există niște disfuncționalități majore ale instituției”, a spus Bulai. 

Sunt numite în conducerea reprezentanțelor din străinătate persoane lipsite de competențele necesare și care creează mai multe probleme de imagine decât soluții de substanță pentru România și pentru ICR.

Iulian Bulai, deputat USR: 

Libertatea a scris la începutul acestei săptămâni cum actrița Catinca Maria Nistor, numită de Jicman fără concurs la conducerea ICR Londra, a refuzat să stea într-un apartament spațios, pentru care statul român nu plătește chirie. În schimb, a solicitat și i s-a aprobat de către MAE închirierea unui apartament de 120 mp, pentru care ministerul plătește 6.500 de lire sterline lunar. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News