”Performanța mediului de afaceri nu poate fi, pentru prea mult timp, deasupra calității politicilor economice pe care Guvernul le promovează”, a transmis Klaus Iohannis.

Șeful statului a declarat în discursul său că ”a atras atenția tuturor guvernelor, dar cu precădere celor trei din ultimul an, că predictibilitatea economică nu este un slogan la care se apelează doar cu ocazia seminariilor”.

”În esență, lipsa de predictibilitate atrage și lipsa de sustenabilitate a performanțelor economice, iar mediul de afaceri știe cel mai bine că ceea ce se câștigă ușor de multe ori se pierde la fel de ușor. Tocmai de aceea, pentru a obține un parcurs economic durabil, decidenții de politică economică trebuie să fie capabili să ofere încredere mediului privat, prin măsuri bine fundamentate, transparente și, mai ales, predictibile, care să rezolve problemele din economie, nu să creeze altele poate chiar mai mari”, a spus șeful statului.

Președintele a amintit faptul că anul trecut, la Washington, a discutat cu Președintele Donald Trump despre potențialul deosebit al consolidării Parteneriatului strategic și prin realizări economice, care să ofere cât mai multă soliditate cooperării noastre.

”De exemplu, investițiile în industria noastră de apărare, prin retehnologizarea și modernizarea unor facilități de producție, inclusiv prin aranjamente investiționale de tip joint-venture, trebuie încurajate, dezvoltate și cele care există trebuie consolidate. Industria apărării și sectorul energetic românesc au potențialul de a deveni, alături de IT și industria auto, doi vectori esențiali ai dezvoltării economiei românești. Trebuie să fim conștienți de avantajele de care dispunem și să le valorificăm inteligent. Felicit investitorii americani şi activitatea lor în țara noastră! Felicit, totodată, Camera de Comerț Americană în România pentru contribuțiile sale la susținerea mediului de afaceri românesc și pentru permanentul dialog constructiv, în spiritul performanței și al competitivității de care economia României are nevoie”, a spus președintele.

Klaus Iohannis a lansat un apel către oamenii de afaceri americani să se implice ”prin idei și soluții și în legătură cu Proiectul de țară pe care îl va supune unui proces de consultare publică în lunile care urmează”.

”Eu sunt convins că experiența și viziunea comunității de afaceri sunt active esențiale în materializarea unui proiect de viziune, care să fie centrat pe prosperitate economică, sustenabilitate socială și pe credibilitatea României în lume. Vă felicit, încă o dată, pentru realizările dumneavoastră și vă doresc mult succes în tot ceea ce întreprindeți!”, a mai declarat președintele.

Proiectul de țară al Președintelui Klaus Iohannis este al unei Românii europene, moderne și prospere. Este drumul pe care ţara noastră va trebui să-l parcurgă pentru a oferi cetățenilor siguranţă şi prosperitate, se arată în prezentarea acestuia, pe pagina oficială a Administrației Prezidențiale.

”Astăzi, mai mult decât oricând, românii au nevoie de o viziune integratoare, pe termen lung, nu una a intereselor politice de moment. Din acest motiv, Președintele României consideră că un astfel de demers poate fi conturat numai prin consens și pus în slujba unui obiectiv care să-i unească pe cetățenii acestei țări. Proiectul de țară va reprezenta efortul colectiv al unei naţiuni determinate să-şi atingă adevăratul potențial și va fi dedicat totodată generațiilor viitoare, care se vor bucura de o Românie mai puternică și demnă”, se mai arată în prezentare.

O Comisie Prezidențială a fost creată pentru a elabora Proiectul de țară, scopul acesteia fiind de a dezbate și a trasa direcții de dezvoltare și de modernizare a României, precum și de a elabora un document politic, programatic, care să întrunească consensul partidelor și formațiunilor politice parlamentare.

Comisia, condusă de Consilierii Prezidențiali Cosmin Marinescu și Leonard Orban, este alcătuită din 26 de membri, persoane independente și reprezentanți ai partidelor și formațiunilor politice parlamentare. În urma elaborării, de către Comisie, a primei forme a Proiectului de țară, acesta va fi pus în dezbatere publică şi adaptat în funcţie de rezultatul consultării cu societatea civilă și cu partenerii instituționali. Ulterior, documentul strategic va fi asumat și din punct de vedere politic.

Citește și: #salvatipipera | Fostul arhitect-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, la interviurile Libertatea. Cum poate fi transformată zona Pipera (VIDEO)

 
 

Urmărește-ne pe Google News