UPDATE 17.10: Președintele Iohannis a avut deja o scurtă discuție cu Ursula von der Leyen. Șeful statului a postat pe contul său de Twitter o fotografie însoțită de următorul comentariu: ”O întâlnire foarte bună cu președintele ales al Comisiei Europene înaintea unui Consiliu European intens”.


”Nu o să discut despre nume, dar îi voi spune doamnei președinte-ales că nu pot accepta ca un guvern demis să facă o propunere pentru următorul mandat al Comisiei în care cu certitudine acest guvern nu va avea niciun rol.”, a declarat Iohannis.

Astfel, președintele CE este invitat să ignore eventualele noi propuneri făcute de către Viorica Dăncilă. ”Nu pot să împiedic fizic guvernul Dăncilă să scrie o scrisoare, dar pot să intervin să nu fie acceptată propunerea unui guvern care și-a pierdut legitimitatea politică și constituțională”, a afirmat Iohannis.

El a exclus ca România să primească un alt portofoliu decât cel al Transporturilor, eventual printr-un schimb cu Ungaria, care a promit postul de comisar pentru Extindere. ”Am mai discutat cu doamna von der Leyen și m-a asigurat că portofoliul alocat României rămâne valabil”, a precizat președintele.

Acesta a făcut un apel la responsabilitate din partea Parlamentului de la București astfel încât să fie instalat un guvern nou cât mai repede, guvern care să poată face o nouă nominalizare pentru funcția de comisar european care revine României.

”Sper să nu ajungem în situația să nu se poată progresa pe formarea Comisiei din cauza României. Sper să avem suficientă luciditate în Parlament pentru a merge într-un ritm suficient de bun pe formarea noului Guvern”, a declarat Iohannis.

El a făcut apelul fiind întrebat cum comentează posibilitatea ca PSD să întârzie audierile și votul în plen privind învestirea guvernului Orban. ”Sper să înțeleagă toate părțile implicate că nu putem să ne jucăm cu regulile democrației. Cum ar fi să fie un prim-ministru desemnat și să nu se discute în Parlament? (…) Ăsta este un scenariu care sper să nu intre în vigoare, dar dacă vorbim de PSD, din păcate e greu de făcut previziuni”, a mai spus președintele.

Supărat pe Finlanda

În ce privește agenda Consiliului European, Klaus Iohannis s-a arătat nemulțumit de modul în care Finlanda, țara care deține președinția Consiliului Uniunii Europene, a coordonat negocierile privind cadrul financiar al UE pe perioada 2021-2027.

”Am nemulțumiri aici. Președinția noastră a făcut progrese, cu bună credință, cu partenerii pe cadrul financiar multianual. Președinția finlandeză nu procedează corect pentru că practic au cerut să se meargă înapoi, cu ce a fost înainte de președinția noastră. Nu pot fi de acord să avem reduceri pe politica agricolă și de coeziune. Mi se par niște lucruri greșite și le voi spune foarte clar”, a spus președintele

 
 

Urmărește-ne pe Google News