UPDATE ora 15.00 Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat impresionat de Baza aeriană „Mihail Kogălniceanu”, el subliniind că românii trebuie să fie mândri de aceasta.
”Sunt foarte impresionat. Am avut ocazia să mă întâlnesc cu profesioniştii români, dar m-am întâlnit şi cu profesioniştii americani, profesioniştii britanici, piloţi, personal militar, personal civil, şi am rămas foarte, foarte plăcut impresionat că toţi au un nivel foarte, foarte bun de pregătire, sunt adevăraţi profesionişti şi cred că este un lucru foarte important pentru români să avem oamenii aceştia aici, care aduc o contribuţie însemnată pentru securitatea noastră”, a afirmat Iohannis.
Șeful statului a mai arătat că i s-a confirmat foarte buna colaborare a militarilor români cu cei americani şi britanici. „I-am întrebat cum colaborează românii cu americanii, cu britanicii şi invariabil răspunsul a fost acelaşi: colaborăm foarte, foarte bine, suntem foarte bine primiţi de colegii români, suntem foarte bine integraţi, lucru care m-a bucurat foarte mult şi m-a făcut să mă simt mândru de oamenii noştri care au reuşit să dea partenerilor, aliaţilor noştri sentimentul că vin într-o echipă de profesionişti şi se integrează foarte bine”, a spus preşedintele.
Potrivit președintelui, baza de la Kogălniceanu are foarte multe dotări, între care aeronave în zbor şi o unitate Patriot. „Ca şi mesaj general, pot să spun că putem să fim bucuroşi şi mândri că avem această bază de la Kogălniceanu”, a subliniat şeful statului.
UPDATE ora 13.00 Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit la Centrul Administrativ ”Mihail Kogălniceanu” din Constanţa, cu onoruri militare. Şeful statului a fost întâmpinat de şeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă.
„Am lansat o solicitare principială către partea americană şi ieri s-a publicat această notă, după care vor începe negocierile”, a spus şeful statului despre posibila achiziţie de către ţara noastră a celor 7 rachete Patriot.
Șeful statului a mai spus că a avut discuţii cu Executivul despre programele de achiziţii pentru Armată, arătând că a primit promisiuni că vor fi demarate în timp util.
„Este o chestiune pe care am discutat-o şi cu Guvernul care a fost înainte, şi cu acest Guvern. Toţi mi-au promis că vor face tot ce este necesar pentru a demara în timp util achiziţiile. Aştept să se întâmple”, a afirmat Iohannis la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, adăugând că Ministerul Apărării trebuie să precizeze cum vor fi alocaţi banii Armatei prin bugetul de stat.
„Asta va trebui să aflăm de la Ministerul Apărării, cum îşi vor împărţi în final banii. Probabil vă amintiţi că acest plan de achiziţii strategice fusese iniţial prevăzut pe ordinea de zi a CSAT acum o săptămână. Nu a îndeplinit toate condiţiile şi a fost retras, dar vor reveni şi atunci vom şti foarte exact care sunt planurile pentru achiziţiile de acest tip”, a mai spus Klaus Iohannis.
În cadrul vizitei la Centrul administrativ „Mihail Kogălniceanu” din judeţul Constanţa, Klaus Iohannis se va întâlni cu preşedintele Comitetului Militar al NATO (CMC), generalul Petr Pavel, dar şi cu piloţii români şi englezi care asigură misiunea de Poliţie Aeriană Întărită.
Va avea loc un ceremonial militar, iar mai apoi şeful statului are programată o întâlnire cu generalul Petr Pavel. Ulterior, va vizita centrul şi se va întâlni cu piloţii români şi englezi care asigură misiunea de Poliţie Aeriană Întărită. La finalul vizitei va avea loc un exerciţiu de zbor cu aeronave MIG 21 Lancer, F-16 şi Eurofighter Typhoon.
Foto: Presidency.ro
„Cadou otrăvit” de la Guvern. Ce înseamnă, de fapt, majorarea salariului minim
Preşedintele Comitetului Militar al NATO, generalul Petr Pavel, efectuează o vizită oficială în România, de joi până sâmbătă, la invitaţia generalului Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General.
Sâmbătă, preşedintele Iohannis va participa, în Poligonul Cincu, la exerciţiul multinaţional militar întrunit cu trupe în teren şi trageri de luptă „Saber Guardian 2017”. La acest exerciţiu participă peste 25.000 de militari şi peste 2.000 de mijloace tehnice și se bazează pe un scenariu fictiv de apărare colectivă și vizează consolidarea măsurilor de apărare pe Flancul Estic aliat.
Purtătorul de cuvânt al președintelui Iohannis, Mădălina Dobrovolschi declara, recent, că, până la sfâșitul lunii august, în zona teritoriului României se află patru avioane Eurofighter Typhoon și 150 de piloți și personal tehnic care asigură buna desfășurare a misiunii de poliție aeriană în zona de sud a Flancului Estic al NATO.
EXCLUSIV / E oficial! A început urmărirea penală împotriva polițistului care l-a altoit pe Boureanu