România e în criză politică și de sănătate fără precedent, fiind țara de pe locul trei în lume și pe locul întâi în Europa în clasamentul dureros al morților Covid pe zi, raportați la numărul de locuitori.

„Libertatea“ a întrebat oficial Administraţia Prezidenţială dacă preşedintele Klaus Iohannis a avut vreodată iniţiativa de a se consulta cu predecesorii săi în funcţia de preşedinte al României în situaţii pe care le-a considerat importante, legate de evenimente interne sau externe. Solicitarea de presă a ajuns la Cotroceni pe 9 septembrie şi a rămas fără răspuns, până azi, 11 octombrie. 

Președintele Iohannis nu s-a consultat niciodată, în nicio criză, cu cei trei președinți care i-au precedat în funcție
1 Decembrie – Ziua Nationala a Romaniei; parada militara de la Arcul de Triumf. In imagine: Emil Constantinescu (stg.), fost presedinte al Romaniei, Ion Iliescu (ctr.), senator PSD, fost presedinte al Romaniei si presedintele Romaniei, Traian Basescu (dr.).

I-am contactat, în ordine cronologică, și pe cei trei șefi de stat care au ocupat funcția aleasă de președinte al României, după tranziția țării la democrație, din anii ‘90.

Nu l-a căutat pe Ion Iliescu

Ion Iliescu a primit întrebarea printr-un consilier apropiat al său: ați fost vreodată căutat, sunat sau apelat și invitat în orice mod de președintele Klaus Iohannis pentru a se consulta cu dumneavoastră? „Răspunsul este «Nu», domnul președinte Iliescu nu a fost niciodată în situația pe care dumneavoastră o descrieți”, a sunat răspunsul. 

Putem spune însă că, în ceea ce-l privește, atunci când era președinte, domnul Iliescu s-a sfătuit atât cu fostul șef de stat Emil Constantinescu, cât și cu Regele Mihai, un alt șef de stat al României.

Consilier al lui Ion Iliescu:

Consilierul lui Ion Iliescu se referă la consultările inițiate de acesta în mandatul 2000-2004, când Emil Constantinescu nu mai era președinte și Iliescu revenise la Cotroceni. 

Telefonul din timpul ultimei mineriade

Pe de altă parte, consultările Iliescu – Constantinescu au mers în dublu sens. Același consilier, care a rugat ca numele său să nu fie făcut public, a spus că Ion Iliescu și-a amintit momentul unei consultări din 1999, pornite de Emil Constantinescu. „Pe timpul ultimei mineriade, înainte de «Pacea de la Cozia», domnul Emil Constantinescu, care era președinte, l-a sunat să se consulte cu domnul Ion Iliescu”.

Președintele Iohannis nu s-a consultat niciodată, în nicio criză, cu cei trei președinți care i-au precedat în funcție
Mineriada din februarie 1999, de la Costesti.

Emil Constantinescu, întrebat dacă Klaus Iohannis l-a consultat vreodată: ”Nu”

Al doilea președinte apelat de Libertatea a fost Emil Constantinescu, cel care a ocupat poziția cea mai înaltă în stat între 1996 și 2000.

Emil Constantinescu a reacționat pe larg, în scris, prin intermediul unei consiliere. La întrebarea „Domnul președinte Klaus Iohannis a inițiat vreodată orice tip de consultări cu domnul președintele Emil Constantinescu?”, fostul președinte a răspuns „Nu”.

Tot în scris, Emil Constantinescu a rememorat momente în care a funcționat consultarea între președinții români.

Reconcilierea națională dorită de Corneliu Coposu

„În perioada 1996-2000, relația cu fostul președinte Ion Iliescu s-a încadrat în proiectul de reconciliere națională inițiat de Corneliu Coposu“, a explicat preşedintele Emil Constantinescu pentru „Libertatea“.

Unul dintre momentele de cumpănă din această perioadă a fost Războiul din Kosovo. Legăturile dintre România și fosta Iugoslavia erau extrem de solide, nu doar ca foste țări din același bloc politic, ci și ca vecini.

Opinia publică din România era împotriva ideii ca țara noastră să se alieze într-o acțiune contrară Serbiei. Ceea ce, pe de altă parte, lovea în interesele aderării noastre la idealul vestic, pe care generații întregi îl avuseseră. Conducătorii țării erau într-o dilemă puternică. Țara însăși era divizată.

Constantinescu despre criza bombardamentelor din Iugoslavia: „Au existat întâlniri între patru ochi cu președintele Ion Iliescu”

„În acest context, au existat întâlniri între patru ochi cu președintele Ion Iliescu înainte de votul în plenul Parlamentului asupra aprobării survolului avioanelor NATO în timpul intervenției în fosta Iugoslavie, în 1999, când președintele Iliescu a fost convins ca parlamentarii PDSR să participe la şedinţă pentru a realiza cvorumul, dar să se abțină la vot, deși președintele Iliescu semnase împreună cu Miloșevici un tratat care interzicea acest survol“, a explicat preşedintele Emil Constantinescu.

Trei luni mai târziu, când a cincea mineriadă era pe cale să se transforme într-un război civil, criza din România i-a adus din nou la aceeaşi masă pe preşedinţii Emil Constantinescu şi Ion Iliescu. 

Cei doi s-au întâlnit, la solicitarea preşedintelui în exerciţiu, Emil Constantinescu, pentru ca acesta să obţină acordul lui Ion Iliescu în vederea introducerii stării de urgenţă. „Era o situaţie în care un nou atac asupra instituţiilor democratice ar fi însemnat anularea oricăror şanse de integrare europeană şi euroatlantică a României. Pentru a marca această cooperare bipartizană, după modelul american de atunci, în probleme de interes internaţional, la toate vizitele de stat efectuate în România, numeroase în perioada 1996-2000, preşedintele Ion Iliescu era invitat de onoare la dineurile oficiale de la Palatul Cotroceni. Această cutumă s-a păstrat şi în timpul ultimului mandat al președintelui Ion Iliescu“, îşi aminteşte preşedintele Emil Constantinescu.

Relația cu un alt șef de stat, regele Mihai, a fost o altă probă de dialog, după un început deplorabil din cauza statului român.

„Preşedintele Constantinescu a fost primul preşedinte care l-a invitat la Cotroceni pe MS Regele Mihai, în 1997. Până atunci, fostul suveran nu intrase nici în palatul vechi, nici în cel nou”, spune și Cătălin Harnagea, fost consilier al preşedintelui Emil Constantinescu şi fost şef al Serviciului de Informaţii Externe

”Îmi amintesc că am fost cu Maiestatea Sa în partea veche, unde el şi-a trăit şi copilăria. La un moment dat, s-a oprit în faţa unui tablou cu Regina Maria. A stat foarte mult în faţa acelui tabou. Eu eram în spatele lui. Când s-a întors, mi-a zis că e pentru prima oară când vede toate bijuteriile şi giuvaierurile pe care a trebuit să le vândă ca să poată trăi în exil. Şi acum e portretul reginei în sala aceea.“, a mai spus Harnagea. 

Nici Traian Băsescu nu a fost contactat pentru consultări de la Cotroceni

Al treilea președinte căutat de ziar a fost Traian Băsescu. Aflat la Bruxelles, el a transmis că nu a putut răspunde întrebării pe larg. Rugat să spună dacă, în calitate de fost șef de stat, președintele Traian Băsescu a fost apelat, telefonic, pe email sau în alt fel, pentru consultări, de actualul președinte  Klaus Iohannis, consiliera sa a confirmat în scris că ”nu au fost astfel de corespondențe”. 

„Un fost preşedinte este depozitarul unor informaţii cu siguranţă utile pentru oricare dintre succesorii săi“, crede şi Mihai Stânişoară, fost consilier prezidenţial în Administraţia condusă de Traian Băsescu. 

În privința consultărilor inițiate de Traian Băsescu cu foștii președinți, pe când el era președinte, nu există mărturii. 

Dar un moment în care foștii consilieri ai lui Traian Băsescu și-au amintit că acesta şi-a exersat spiritul diplomatic rămâne cel din anul 2005, petrecut cu ocazia semnării Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană. În acest context, preşedintele Traian Băsescu i-a invitat, la ceremonia de la Luxemburg şi pe foştii şefi de stat Ion Iliescu şi Emil Constantinescu. Cei trei au călătorit în aceeaşi aeronavă.

Cum este în alte democrații

La 15 aprilie 2021, preşedintele Joe Biden a anunţat că trupele americane se vor retrage din Afganistan. Înainte de a le transmite americanilor că vor încheia cel mai lung război pe care l-au dus vreodată Statele Unite, Biden a vorbit la telefon cu doi dintre predecesorii săi la Casa Albă, Barack Obama şi George W. Bush. 

„Le preţuieşte opiniile şi a ţinut ca amândoi să audă direct de la el despre această decizie de a retrage trupele americane din Afganistan“, a explicat Jen Psaki, directorul de comunicare de la Casa Albă, conform CNN.

În Statele Unite ale Americii, colaborarea dintre foştii preşedinţi şi colaborarea acestora cu actualul preşedinte au o tradiţie îndelungată. „Clubul preşedinţilor“ este o adevărată instituţie pentru cei care au condus Biroul Oval şi care, în ciuda diferendelor politice, au puterea de a lucra împreună în scop umanitar, în crize internaţionale sau, pur şi simplu, pentru a transmite mesaje de unitate. Clubul a fost înfiinţat în 1953, de fostul preşedinte democrat Harry Truman, după ce acesta i-a predat mandatul republicanului Dwight Eisenhower.

Ce au făcut Macron și JFK

În vara anului trecut, preşedintele Franţei Emmanuel Macron, s-a sfătuit cu predecesorii săi Nicolas Sarkozy şi François Hollande pentru a pregăti perioada post-Covid în Hexagon. 

Probabil unul dintre cele mai cunoscute exemple de consultare dincolo de pozițiile partizane este cel în care președintele SUA John F. Kennedy l-a sunat pe fostul președinte Dwight D. Eisenhower,în octombrie 1962. Era în plină criză a rachetelor nucleare din Cuba, iar lumea se afla în pragul unei derulări imprevizibile, care putea duce, pur și simplu, la un război devastator.

Cei doi politicieni americani erau din generații, partide și tabere ideologice diferite. Consultarea lor, inițiată de președintele în funcție, a fost unul dintre din instrumentele cheie, care au condus la dezamorsarea conflictului acut dintre SUA și URSS. 

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
Știrileprotv.ro
Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
Elena Lasconi a spus cu ce se ocupă soțul ei și ce salariu primește pe lună. Detaliile care nu se știau înainte de primul tur
Viva.ro
Elena Lasconi a spus cu ce se ocupă soțul ei și ce salariu primește pe lună. Detaliile care nu se știau înainte de primul tur
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Cele mai sigure locuri de pe planetă, în cazul izbucnirii unui război nuclear. Aici, omenirea ar fi siguranță
FANATIK.RO
Cele mai sigure locuri de pe planetă, în cazul izbucnirii unui război nuclear. Aici, omenirea ar fi siguranță
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Unica.ro
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Un influencer de pe TikTok care l-a susţinut pe Georgescu regretă decizia: "Am fost un prost. Am fost folosit precum un câine"
Observatornews.ro
Un influencer de pe TikTok care l-a susţinut pe Georgescu regretă decizia: "Am fost un prost. Am fost folosit precum un câine"
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor
HOROSCOP
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI