Potrivit Ordonanței 74/2016, adoptată de Guvernul Cioloș, se prelungeşte cu doi ani posibilitatea decontării tratamentelor pentru victimele tragediei din Clubul Colectiv care se tratează în străinătate.

Actul normativ aprobă plata din bugetul Ministerului Sănătăţii pentru cheltuielile aferente tratamentului pentru victimele tragediei care beneficiază de îngrijire medicală în străinătate, în continuarea tratamentului acordat în regim de spitalizare în unităţi sanitare publice din România şi din străinătate.

Sunt exceptate de la plată cheltuielile care se decontează din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, precum şi cele din donaţii sau sponsorizări.

Sunt simplificate procedurile care trebuie îndeplinite pentru primirea acestui ajutor, atât pentru pacienţi, cât şi pentru autorităţi. Totodată, având în vedere faptul că în cazul unor tratamente medicale şi intervenţii chirurgicale plata cheltuielilor este solicitată în avans de către unele spitale din străinătate, s-a introdus şi posibilitatea de plată în avans pentru tratament.

În incendiul din clubul Colectiv, 64 de persoane şi-au pierdut viaţa, dintre care 27 de persoane au murit în incendiu, 24 în spitalele din țară și 12 dintre răniții transferați în străinătate. Peste 160 de oameni au fost răniţi, atunci.

Tragedia s-a produs pe 30 octombrie 2015, când formaţia rock Goodbye to Gravity îşi lansa cel de-a doilea album, ”Mantras of War”, printr-un concert în clubul Colectiv. Alte câteva zeci de persoane au supraviețuit, însă trăiesc zi de zi cu rănile rămase. Unii dintre ei se află încă spitalizați în străinătate.

Judecătoria Sectorului 4 a decis că statul român nu va plăti despăgubiri și a respins, astfel, solicitarea avocaților victimelor ca Ministerul de Finanțe și Ministerul Sănătății să fie introduse ca parte în proces.

O parte dintre victimele tragediei de la Colectiv ar fi vrut ca Ministerul de Finanțe și Ministerul Sănătății să fie introduse ca părți responsabile, ceea ce ar fi însemnat că, dacă se va ajunge la o decizie de condamnare, cele două instituții publice ar fi participat la plata despăgubirilor.

În 2016, în străinătate se mai aflau internați 17 dintre răniții din Colectiv, toți în stare stabilă, astfel: în Austria – două persoane, în Belgia – șapte, în Olanda – o persoană, în Germania – trei persoane, dintre care un cetățean german, în Marea Britanie – trei persoane – și în Israel – o persoană.

 
 

Urmărește-ne pe Google News