”Cred că vă amintiţi de poziţiile mele pe care le-am avut în ocazii similare şi, din nefericire, au fost câteva astfel de ocazii. Eu vreau să cred că România este o ţară care întăreşte statul de drept, iar într-un stat de drept, persoane urmărite penal, judecate penal şi condamnate penal, nu trebuie să fie în conducerea statului. Da, doamnele ministru trebuiau, în varianta optimală, să demisioneze. A doua variantă democratică, trebuiau să fie retrase. Faptul că PSD face scut în jurul doamnelor ministru nu este de bun augur”, a mai declarat preşedintele Klaus Iohannis.
“E păcat că nu a învățat nimic”, a adaugat șeful statului, care a avut prima reacție în cazul anchetei DNA privind hotărârea de Guvern care a dus la transferul zonei Lacului Belina din proprietatea statului în proprietatea CJ Teleorman.
Şeful statului a ținut să precizeze că nu se autopronunţă, fiind treaba judecătorilor să stabilească vinovăţia. ”Nu mă antepronunţ prin această afirmaţie şi nu cunosc detaliile din dosar şi nu este treaba mea. Îmi doresc foarte mult să avem un guvern care nu este supus unor suspiciuni, un guvern care acţionează pentru România şi pentru români. Nu ştiu dacă doamnele sunt vinovate sau nevinovate. Nici nu e treaba mea şi nu este nici treaba PSD să stabilească acest lucru. Vinovăţia se stabileşte de către judecători”, a menționat președintele.
”Este păcat că PSD nu a înţeles nimic din repetatele mele apeluri pentru întărirea statului de drept şi avertizez că această cale cu siguranţă nu este cea bună”
Şeful statului amenționat că „este păcat că PSD nu a înţeles nimic” din repetatele sale apeluri pentru întărirea statului de drept şi a avertizat că „această cale nu este cea bună”.
”Cum vor privi românii şi partenerii noştri un Guvern unde două doamne care gestionează fonduri foarte consistente, este vorba de Ministerul Dezvoltării şi de Ministerul Fondurilor Europene, dacă aceste două doamne sunt suspectate de acţiuni penale? Nu este bună această evoluţie. Este păcat că PSD nu a înţeles nimic din repetatele mele apeluri pentru întărirea statului de drept şi avertizez că această cale cu siguranţă nu este cea bună”, a declarat Iohannis.
Ministrul Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh este urmărită penal într-un dosar de corupție. Ea a fost citată vineri la sediul Direcției Naționale Anticorupție, pentru a fi informată cu privire la calitatea de suspect în dosar.
Sevil Shhaideh a stat circa 25 de minute în sediul DNA. La ieșire, ea a spus că a fost informată de procurori că are calitatea de suspect într-un dosar de corupție. Vicepremierul a precizat că nu a dat o declarație deocamdată, s-a prevalat de toate drepturile de care beneficiază și va reveni în fața anchetatorilor, după ce se va consulta cu avocatul, când va prezenta toate documentele pentru a-și demonstra nevinovăția.
În aceeași zi în care Sevil Shhaideh a fost chemată la DNA, procurorii anticorupție au cerut aviz pentru încerperea urmăririi penale a Rovanei Plumb, în același caz.
Conducerea PSD a discutat luni, în ședința Biroului Permanent, cazurile vicepremierului Sevil Shhaideh și al Rovanei Plumb și a decis să le susțină necondiționat pe cele două reprezentante ale Guvernului Tudose.
Citește și: Experiment Live: În ce condiţii călătoresc românii, dimineaţa, cu metroul din Bucureşti? / VIDEO