Administratia Prezidentiala a cerut sa se verifice daca in padurea Scrovistea au ramas urme de contaminare radioactiva de pe urma experimentului cu substante nucleare pe copacii injectati in perioada 1972-1976. Masuratorile s-au efectuat in urma aparitiei in cotidianul nostru a unui articol in care spuneam ca unii arbori care au fost folositi la test sunt in continuare in apropierea locuintei de protocol a presedintelui.
In urma cu o luna va informam ca un fort din comuna Magurele a adapostit o parte din copacii din Padurea Scrovistea care au servit drept „cobai” pentru niste teste cu substante nucleare. Exista surse care ne-au dezvaluit ca numarul si pozitia pomilor s-a pierdut, o mare parte ramanand pe loc ca emitatori de radiatii nucleare active. Informatia, destul de socanta, a pus pe jar Administratia Prezidentiala care a dispus efectuarea unor noi masuratori pentru a vedea daca nu cumva obiectivele de protocol se afla in calea acestor surse ce i-ar putea radia pe presedintii care se bucura de aerul tare al padurii. Culmea, la aceste verificari a luat parte si unul din oamenii care au participat, cu multi ani in urma, la efectuarea injectarii copacilor. „Experimentul cu radionuclidul Cobalt-60 s-a desfasurat in cadrul Ocolului Silvic Scrovistea-Padurea Vlasia, in dreapta Complexului Scrovistea si s-a urmarit obtinerea unor mutanti cu caractere biologice mai bune (crestere rapida, masa lemnoasa mare si de calitate)” – ne-a comunicat doctorul Ion Chiosila, seful sectiei de Medicina Preventiva, care a participat la testul efectuat in 1976 in Laboratorul de Radiatii al Institutului de Cercetari Silvice din Padurea Vlasia. Experimentul a fost oprit din cauza unui „incident nuclear”, si anume pierderea sursei radioactive de Iridiu 192 cu care se efectuau experimentele de iradiere pe seminte de copaci, urmarindu-se obtinerea unor mutanti. „Ratacirea” substantei nu a fost de durata, in final fiind gasita. Doctorul Chiosila spune ca toti copacii si solul contaminat cu radionuclidul Cobalt-60 au fost transportati la fortul de la Magurele si tratati ca deseu radioactiv. Apoi, organele abilitate de la acea vreme au facut o seama de controale, de determinari a contaminarii radioactive si au constatat ca totul e normal in complexul Scrovistea.
In urma sesizarii de acum a Administratiei Prezidentiale, MApN si Centrului Medical de Diagnostic, Tratament Ambulator si Medicina Preventiva, s-au facut noi masuratori, stabilindu-se ca nivelul de contaminare radioactiva din zona este „la nivelul fondului natural al Romaniei, fara a constitui un risc pentru sanatatea omului”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News