„Poliţia Moravurilor nu trebuie să înfrunte (femeile). Voi veghea să nu le deranjeze”, a declarat luni, la Teheran, noul preşedinte iranian, în prima sa conferinţă de presă de când a fost ales, în iulie, relatează News.ro.

Masoud Pezeshkian a făcut aceste declaraţii la exact doi ani de la moartea Mahsei Amini.

Această iraniancă kurdă, în vârstă de 22 de ani, a fost arestată de către Poliţia Moravurilor din cauza nerespectării codului vestimentar strict impus femeilor în Iran.

În campania sa electorală, Masoud Pezeshkian a promis să retragă de pe străzi Poliţia Moravurilor – o unitate însărcinată să supravegheze purtarea obligatorie a vălului de către femei.

Moartea tinerei Mahsa Amini a declanşat o vastă contestare în Iran, soldată cu sute de morţi şi arestarea a mii de oameni.

Autorităţile au catalogat manifestaţiile drept „revolte” orchestrate de ţări din Occident.

Masoud Pezeshkian, la acea vreme deputat în Parlamentul iranian, a criticat dut, în septembrie 2022, poliţia, din cauza morţii lui Mahsa Amini.

În conferinţa de presă de luni, preşedintele iranian a declarat că guvernul său va depune eforturi să relaxeze restricţiile draconice impuse pe internet, mai ales pe reţele de socializare.

La manifestaţiile din 2022, Iranul a blocat Instagram şi WhatsApp, cele mai folosite aplicaţii după blocarea platformelor YouTube, Facebook, Telegram, Twitter şi TikTok în ultimii ani.

FOTO: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News