„Vreau să reiterez revendicarea noastră neclintită pentru insule și mă angajez că, în timpul guvernului nostru, vom putea avea o foaie de parcurs clară, astfel încât Malvinele să revină în mâinile Argentinei”, a spus Milei, marți, folosind numele pe care argentinienii îl dau insulelor Falkland, a căror suveranitate este sursa unei dispute de lungă durată cu Regatul Unit.
Milei a vorbit în timpul unei ceremonii la Buenos Aires în care a fost marcați 42 de ani de la începutul războiului dintre Marea Britanie și Argentina, privind suveranitatea asupra de lanțului de insule reci și bătute de vânt din Atlanticul de Sud.
Războiul de 74 de zile a început când guvernul militar de atunci din Argentina a debarcat o forță invadatoare pe insule, la 2 aprilie 1982. Conflictul s-a încheiat cu victoria britanicilor și a lăsat în urmă sute de victime de ambele părți. Argentina și-a estimat numărul morților din conflict la aproximativ 645, în timp ce Marea Britanie a pierdut 255 de oameni.
Războiul și statutul insulelor îi tulbură încă profund pe mulți argentinieni, iar subiectul suveranității argentiniene asupra lor a fost adesea preluat de politicienii țării, în anii de după conflict.
Javier Milei, care a depus jurământul în decembrie anul trecut, a spus că „cel mai bun omagiu” pentru cei care au murit în timpul conflictului este „apărarea revendicării neclintite pentru suveranitatea Argentinei” asupra insulelor.
„Dar o revendicare reală și sinceră, nu simple cuvinte în forurile internaționale, fără impact asupra realității și care servesc doar politicianului la putere care declară o dragoste falsă pentru țară”, a adăugat el.
În calitate de candidat la președinție, Milei a spus că Argentina a pierdut războiul în fața britanicilor și trebuie să „depună toate eforturile pentru a recupera insulele prin canale diplomatice”, potrivit agenției de presă de stat Télam.
La scurt timp după declarațiile președintelui argentinian, purtătorul de cuvânt oficial al prim-ministrului britanic a declarat că problema a fost deja „rezolvată în mod decisiv în urmă cu ceva timp” și că Marea Britanie va „apăra în mod proactiv” dreptul locuitorilor insulelor la autodeterminare.
În timpul unei vizite în insule, în februarie, ministrul de externe al Marii Britanii, David Cameron, a spus că Londra va „proteja și apăra” Insulele Falkland atât timp cât acestea „doresc să facă parte din familia Marii Britanii”.
„Îi vom sprijini și îi vom ajuta să fie protejați și să îi apărăm atâta timp cât doresc. Și sper că asta este pentru o perioadă foarte, foarte lungă, posibil pentru totdeauna”, a spus el. Cameron a mai adăugat că Regatul Unit dorește să aibă o relație bună cu guvernul lui Milei, „dar nu va face asta niciodată în detrimentul dorințelor locuitorilor insulelor Falkland”.
Hartă: Insulele Falkland (Malvine), în Atlanticul de Sud
Insulele Falkland au fost mereu dorite ca o escală strategică pentru transport maritim și un potențial izvor de resurse naturale, inclusiv pescuitul profitabil și o industrie de foraj petrolier în creștere.
Insulele, care își percep propriile taxe, dar se bazează pe Regatul Unit pentru apărare și politică externă, sunt unul dintre cele 14 teritorii britanice de peste mări și se află sub stăpânire britanică din 1833. Peste 3.200 de oameni trăiesc în insule, din peste 60 de țări, potrivit site-ului guvernului Insulelor Falkland.
În 2013, în insule a avut loc un referendum pentru a-i întreba pe cei 1.600 de rezidenți eligibili să voteze dacă doresc să rămână un teritoriu britanic de peste mări. Peste 99% dintre alegătorii care au votat au spus da.
sarivisionyahoo.com • 04.04.2024, 08:50
90 la suta dintre locuitori vor in continuare sa fie ai Marii Britanii! Milei începe s o ia pe ulei.
AlexisAlex • 04.04.2024, 19:54
sarivisionyahoo.com • 04.04.2024, 08:50
90 la suta dintre locuitori vor in continuare sa fie ai Marii Britanii! Milei începe s o ia pe ulei.
Marea Britanie nu mai are nici forța militara, nici influenta politica de acum 50 de ani. Milei speculează asta, in interesul țării sale. Cu ce greșește, mai exact?