„Preşedintele a ordonat recent echipei sale să se asigure că Ucraina este în măsură să folosească arme americane în scopul contracarării atacurilor din Harkov, astfel încât Ucraina să poată riposta forţelor ruseşti care lovesc sau se pregătesc să le lovească”, a confirmat un oficial american.
Fără lovituri cu rază lungă de acțiune
Acesta a atras însă atenţia că politica de a nu permite lovituri cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei „nu s-a schimbat”.
Publicaţia de la Washington subliniază că aceasta este o răsturnare majoră de situaţie ce va ajuta Ucraina să îşi apere mai bine cel de-al doilea oraş ca mărime al ţării, situat în nord-est, în apropiere de graniţa cu Rusia.
SUA au declarat până acum că nu încurajează şi nu permit utilizarea armelor americane pentru atacuri directe asupra Rusiei.
Însă secretarul de stat american Antony Blinken a spus, la Chișinău, că SUA îşi vor „ajusta şi adapta” politicile, atunci când a fost întrebat, în cadrul unei conferinţe de presă, despre poziţia actuală a Washingtonului în această privinţă.
Ulterior, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, a precizat, de asemenea, că sprijinul SUA pentru Ucraina a evoluat în funcţie de condiţiile de pe câmpul de luptă.
Apelul lui Stoltenberg
Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, înainte de reuniunea de la Praga a miniştrilor de externe ai alianţei, că „a venit timpul” ca membrii alianţei militare să reconsidere unele dintre restricţiile legate de utilizarea armelor pe care le-au furnizat Ucrainei pentru a lupta împotriva Rusiei.
Financial Times a relatat că SUA şi Ucraina sunt aproape de semnarea unui pact bilateral de securitate, care este de natură să mai liniştească spiritele la Kiev, după ce relaţiile cu Washingtonul au devenit mai tensionate ca niciodată, în parte şi din cauza faptului că administraţia Biden nu permite Kievului să folosească armamentul american pentru lovituri pe teritoriul rus.