UPDATE ora 20.40 Majoritatea punctelor de trecere a frontierei Kazahstanului cu Kîrgîzstan au fost închise. Este vorba despre cinci din cele șapte puncte de la granița dintre cele două foste republici sovietice.

„Am văzut o prezență extinsă a polițiștilor de frontiera kazahă complet pregătiți pentru orice atac din exterior, așa cum s-a întâmplat și la aeroporturi”, relatează juranlista Rania Dridi pentru Al Jazeera, de la un punct de trecere a frontierei aflat la aproximativ 200 km distanță de orașul Almatî.

UPDATE ora 20.15 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut încetarea violențelor din Kazahstan, potrivit Al Jazeera.

Într-o declarație de la finalul unei întâlniri online a NATO la Bruxelles, Stoltenberg a spus că membrii Alianței Nord Atlantice sunt „îngrijorați” de situația din țara din Asia centrală și și-a exprimat regretul pentru pierderea de vieți omenești în urma demonstrațiilor violente și a intervenției autorităților.

Drepturile omului, în special drepturile la proteste pașnice și la libertatea de exprimare, trebuie respectate, a adăugat el.


Potrivit președintelui kazah, aproximativ 20.000 de „bandiți” au atacat capitala economică a țării, Almatî, și au distrus proprietatea statului.

„Primim apeluri din străinătate pentru ca părțile să negocieze pentru a găsi o soluție pașnică a problemelor. Aceasta este, însă, doar o prostie”, a afirmat președintele Tokayev, într-un discurs adresat națiunii.

„Ce negocieri am putea noi purta cu acești criminali și ucigași? Am avut de-a face cu bandiți antrenați și teroriști înarmați, atât cetățeni ai Kazahstanului, cât și străini. Prin urmare, acești perturbatori ai națiunii trebuie distruși, iar acest lucru se va întâmpla în curând. Toți cei care nu se predau vor fi distruș”, a declarat președintele Tokayev, într-un interviu televizat.

Guvernul din Kazahstan a anunțat că ordinea a fost restabilită în toată țara, „aproape în totalitate”, după ce trupele ruse s-au alăturat forțelor de securitate locale pentru a înăbuși revolta.

De asemenea, Tokayev i-a adresat o mulțumire specială președintelui rus Vladimir Putin. „A răspuns foarte prompt la apelul meu și, cel mai important, cu căldură, într-un mod prietenos”, a adăugat el. Forțele din cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), condusă de Rusia, a trimis în Kazahstan aproximativ 2.500 de soldați.

Trupele ruse, care acționează alături de forțele de securitate din Kazahstan, au recâștigat vineri controlul deplin asupra aeroportului din Almatî, potrivit Ministerului rus al Apărării. În cursul dimineții, noi focuri de armă s-au auzit în apropierea pieței principale Almatî, cel mai mare oraș al țării.

Totodată, potrivit unui bilanț anunțat de ministerul de interne, 26 de protestatari au fost uciși și 3.000 au fost reținuți. Bilanțul ar putea să fie mult mai ridicat.

Protestele în masă din Kazahstan au început pe 2 ianuarie din cauza creșterii prețului gazului lichefiat și au escaladat rapid în revolte și ciocniri cu poliția.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News