Şeful statului arată în sesizarea către CCR că, după ce a mai trecut o dată prin controlul de constituţionalitate, în procedura reexaminării legii, Parlamentul a adoptat legea criticată cu depășirea limitelor fixate prin Decizia nr. 650/2018.

Klaus Iohannis arată că, astfel, cu ocazia punerii în acord a unora dintre dispozițiile legii, declarate neconstituționale, cu Decizia nr. 650/2018, Parlamentul, pe de o parte și-a ignorat obligația constituțională de a pune în acord textele din legea criticată cu decizii anterioare ale Curții Constituționale. iar pe de altă parte, în procedura punerii de acord nu a realizat corelările necesare, adoptând reglementări ce contravin principiului legalității.

Preşedintele mai atrage atenţia că „Parlamentul este obligat să reexamineze dispozițiile legii în limitele deciziei Curții Constituționale, ceea ce presupune ca dezbaterea parlamentară să fie reluată în limitele cererii de reexaminare, însă numai cu privire la dispozițiile care au făcut obiectul sesizării și controlului de constituționalitate în prezenta cauză”.

Şi în cazul Codului de Procedură penală, preşedintele afirmă că, în procedura de punere în acord a legii, legiuitorul a încălcat și principiul bicameralismului consacrat de art. 61 alin. (2) și art. 75 din Constituție, precum și depășirea limitelor fixate prin Decizia nr. 633/2018 a Curţii Constituţionale.

Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie a fost transmisă de către Parlament preşedintelui României în vederea promulgării la data de 2 mai 2019.

Preşedintele comisiei speciale pentru reforma din justiţie, Florin Iordache spunea, după votul din comisie, că Opoziţia nu are nicio şansă la CCR, dacă va ataca Codul Penal şi de Procedură, iar preşedintele Klaus Iohannis va fi nevoit să promulge legile, până la vacanţa parlamentară.

„Spun foarte clar: proiectele care vor fi înaintate preşedintelui sunt numai articolele declarate constituţionale, astfel încât cei care doresc să tergiverseze, fie că discutăm de reprezentanţii Opoziţiei, fie că discutăm chiar de preşedinte, o eventuală sesizare la Curtea Constituţională va fi respinsă de pe scaun, cum se spune”, a afirmat Iordache, după şedinţa comisiei speciale.


Citeşte şi:

FOTO & VIDEO / Momentele importante ale Summitului de la Sibiu. „Uniți, suntem mai puternici în această lume tot mai neliniștită”

 
 

Urmărește-ne pe Google News