Este vorba despre Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea privind organizarea judiciară și Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Klaus Iohannis a spus în luna octombrie că noile legi ale justiţiei sunt „bune” și că le va promulga dacă vor trece de CCR. Ele au fost declarate constituționale de CCR pe 9 noiembrie.
„Iohannis calcă în picioare Justiția din România. Nu are pic de respect pentru cetățeni, pentru statul de drept, pentru parteneriatele noastre internaționale”, a scris Cătălin Drulă, liderul USR, marți pe Facebook, la scurt timp după ce șeful statului a promulgat Legile Justiției.
Guvernul a aprobat pe 24 august proiectele de Legi ale Justiţiei, adică proiectul de lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor, proiectul de lege privind organizarea judiciară şi proiectul de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Pe 17 octombrie Comisia parlamentară specială pentru Legile Justiţiei a adoptat rapoartele pe cele trei proiecte. S-au înregistrat 85 de voturi „pentru”, 37 „împotrivă” şi o abţinere.
Opoziția a atacat la CCR Legile Justiției
Parlamentarii USR şi ai partidului Forţa Dreptei au formulat contestaţii la Curtea Constituţională privind cele trei legi ale Justiţiei adoptate de către Parlament.
„Această jonglerie arată că președintele Klaus Iohannis are numele unui judecător candidat în plic și că întreaga procedură e o mascaradă. Cert e că procedează la fel de mișelește ca pe vremea lui Dragnea pe care și l-au luat acum drept model și peneliștii”, a spus fostul ministru USR al Justiţiei, Stelian Ion, pe 28 septembrie.
De asemenea, și Alianţa pentru Unirea Românilor a sesizat Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea celor acte normative din pachetul intitulat „Legile justiţiei”.