UPDATE 19.35: Preşedintele Klaus Iohannis va continua să îşi exercite toate atribuţiile constituţionale, iar Parlamentul nu poate să „transfere responsabilitatea” deteriorării imaginii sale asupra şefului statului, spune Administraţia Prezidenţială, în replică la declaraţia asumată, miercuri, de Legislativ.
„Constituţia României a construit un sistem în cadrul căruia autonomia instituţională este echilibrată prin colaborarea reciprocă şi cooperarea loială a instituţiilor fundamentale ale statului. Luând act de Declaraţia politică adoptată de Parlament, Preşedintele României va continua să îşi exercite toate atribuţiile constituţionale în beneficiul poporului român, unic titular al suveranităţii naţionale”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Preşedintele critică atitudinea Parlamentului, spunând că este o reacţie la scăderea în încredere din partea românilor şi la deteriorarea imaginii sale.
„Deteriorarea imaginii publice a Parlamentului şi scăderea încrederii cetăţenilor în autoritatea care astăzi îşi reafirmă «supremaţia politică faţă de toate celelalte instituţii publice» nu îşi va găsi soluţia prin transferul de responsabilitate asupra Preşedintelui României, CSM, sau asupra «agenţii ale statului de ordin judiciar sau ţinând de sfera siguranţei naţionale» ori, în ultimă instanţă, asupra cetăţenilor care îndrăznesc să se exprime liber împotriva unor acţiuni care pun în pericol statul de drept şi valori ale democraţiei”, se mai arată în comunicat.
UPDATE ora 15.40 Viceliderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Marton Arpad, este de părere că Declaraţia adoptată miercuri de Parlament reprezintă „un semnal important că ceva nu este în ordine cu separaţia puterilor în stat”.
Subliniind că deşi documentul, care se bazează pe texte din Constituţie, putea fi îmbunătăţit, el a exprimat sprijinul parlamentarilor UDMR pentru această Declaraţie la votarea ei în plenul reunit. El a apreciat că „actualmente România nu este un stat de drept”, existând „derapaje inacceptabile din partea unor instituţii”.
UPDATE ora 15.30 Preşedintele interimar al Partidului Naţional Liberal, Raluca Turcan, a declarat miercuri că a vota în Parlament că şeful statului este acuzat de abuz reprezintă o încălcare gravă a Constituţiei.
„Votul dat astăzi în Parlamentul României arată din nou că majoritatea PSD – ALDE este dispusă să se comporte în Parlament, cu vot, pentru a demonstra că albul este negru şi negrul este alb. Să votezi în Parlament că preşedintele este acuzat de abuz înseamnă o încălcare gravă a Constituţiei României. Preşedintele şi-a folosit atribuţiile constituţionale şi cred că Parlamentul trebuie să fie prima instituţie care garantează că celelalte instituţii ale statului român, inclusiv preşedintele României, au dreptul să îşi folosească atribuţiile constituţionale”, a spus Turcan, la Palatul Parlamentului.
În opinia sa, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu şi-au definit adversarul ca fiind Klaus Iohannis şi nu sărăcia, corupţia sau demagogia.
UPDATE ora 12.30 Declarația Parlamentului în care preşedintele Romaniei, CSM şi Ministerul Public sunt acuzați că uzurpă dreptul exclusiv al Parlamentului de a trage la răspundere Guvernul a fost adoptată de parlamentari cu 203 voturi „pentru” și 94 „împotrivă”.
Ideea i-a aparținut preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi este susţinut și de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.
Iniţiativa a pornit după ce Curtea Constituţională (CCR) a decis că nu a existat un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament prin adoptarea OUG 13, aşa cum reclamase Klaus Iohannis, şi nici între Guvern şi CSM, aşa cum a reclamat CSM.
„Ceea ce a făcut oportună şi necesară decizia Curţii este absenţa manifestă a bunei credinţe în interpretarea legii fundamentale de către reprezentanţi instituţionali ai autorităţii judecătoreşti, ca şi abuzul de drept al Preşedintelui României, care recurge la sesizarea fără temei a Curţii doar în scopul blocării unui proces politic democratic”, scrie în Declaraţia Parlamentului.
Demersul Parlamentului are doar caracter politic, deci nu are o valoare juridică, și trebuie votat de majoritatea parlamentarilor.