Libertatea vă prezintă principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:
- Am avut astăzi o întâlnire cu premierul şi cu miniştrii, despre modalităţile prin care Romînia să poată accesa şi valorifica cei 80 de miliarde de euro, bani obţinuţi prin negocierile de la Bruxelles.
- Am stabilit odmeniile prioritare, ne dorim ca România să prospere n următorii ani, şi acest lucru nu se poate face decât prin investiţii masive.
- Noi facem o prioritate zero din investiţiile în infrartructură, avem bani pentru a construi autostrăzi, mediu, digitalizare în economie, să investim în infrstructura din educaţie şi snătate.
- Românii vor avea acces la servicii de calitate în spitale, la standarde eurpene. Avem o şansă extraordinară prin aceste 80 de miliarde de euro, împreună cu Guvernul Orban suntem hotărâţi să o valorificăm la maximum. Sunt convins că vom reuşi.
Despre criza coronavirus in Romania
- Vreau să menţioneze că mâine, am o întâlnire cu ministrul de Interne şi şeful DSU, pentru o analiză la zi a situaţiei.
- Este, după părarea mea, un moment critic, în contextul în care s-au atins aproape 1.200 de cazuri pe zi, situaţia este extrm de gravă.
- Să fim conştienţi de necesitatea imperativă a ţinerii epidemiei sunt control.
Despre amânarea alegerilor locale
- Este o discuție legitimă dacă organizăm sau nu alegerile în 27 septembrie. Vreau să despărțim discuția politicianistă de cea pe fapte. OMS a făcut multe anunțuri, iar unul care mă îngrijorează foarte mult: această pandemie nu are mai multe valuri, are un singur val mare. Așadar, avem două chestiuni de care să ținem cont: e nevoie de alegeri pentru a reda legitimitatea administrației. Ce obținem dacă amânăm acum alegerile? Poate intrăm în decembrie, ianuarie, când poate peste pandemie se suprapune și gripa, și o iarnă grea.
- Actul de votare se poate organiza în condiții bune. Se pot institui măsuri de distanțare. Ce e greu de organizat e campania electorală. Se va desfășura în condiții foarte atipice.
- Până la mijlocul lunii august trebuie să ținem cont de aceste lucruri și se va relua discuția.
Despre majorare alocaţiilor şi pensiilor
- Ne găsim într-o situaţie foarte complicată din punct de vedere nu doar epidemiologic, ci şi economic, bugetar dar şi electoral.
- Noi ne dorim, sincer, să creştem şi alocaţiile şi pensiile, însă de la dorinţa sinceră la putinţa sinceră este o cale un pic mai lungă.
- În condiţiile în care economiile se contractă, UE prevede pentru zona euro o contracţie economică de 8%, este foarte mult, poate nu o să avem atât în scenariul nostru, mai mică, totuşi, veniturile s-au diminuat la bugetul de stat, în loc de deficit de 3% vom avea un deficit considerabil mai mare.
- PNL a propus anul trecut dublarea alocațiilor, PSD a vrut să copieze măsura și a venit cu o altă dublare, care nu va fi posibilă de azi pe mâine. Dar toți ne dorim să devină posibilă, poate în etape, pas cu pas.
- E evident că o creștere de 40% nu este posibilă, pur și simplu nu sunt bani. Dar este rezonabil să ne gândim la o creștere a pensiilor. Nu putem lăsa pensionarii să plătească integral costul contracției economice. Dar și aici justa măsură e importantată. Vă spun clar: pensiile vor crește. Guvernul va calcula cu cât.
Despre restricțiile anunțate marți de Guvern
- Sunt convins că guvernul va veni cu explicațiile aferente. Noi am ajuns de la câteva sute la 1.200 de cazuri noi zilnic. Și e clar că trebuie făcut ceva. Le voi spune din nou. Primul e masca. Cealaltă măsură e distanțarea fizică. Până la urmă, trebuie să fim realiști: vrem să dăm frâu liber bolii ca să ajungem o națiune bolnavă sau vrem să îngrădim pandemia?
Despre reînceperea școlii în siguranță
- Evident că aceatsă situaţie a deschiderii anului şcolar şi universitar este de extremă importanță şi mă preocupă foarte mult, am avut discuţii cu Ministerul Educaţiei, s-au făcut progrese importante în conturarea unor strategii şi scenarii.
- Am invitat pe premier, ministrul Educației la o discuție săptămâna viitoare, când sper că vom putea contura niște scenarii ce vor putea fi comunicate public.
- Școala nu va începe în condiții normale, pentru că pandemia nu dispare până în septembrie. Ar fi foarte complicat să avem doar școală online. Și atunci ne îndreptăm spre un scenariu mixt, unde în funcție de specificul local vom avea mai multă școală online sau cu prezență fizică.
- Măsurile pe care le vom lua sunt gândite în primul rând pentru siguranța copiilor, a profesorilor. Mai multe răspunsuri vom avea săptămâna viitoare.
Despre achiziționarea unui vaccin anti-Covid
- Vrem să achiziționăm și vaccinul și medicamentele. De aceste chestiuni se ocupă Ministerul Sănătății, care a întreprins pașii pentru a fi, alături de alte state membre UE, țară care vrea să cumpere. Deci suntem prinși în procedură.
Iohannis, întrebat dacă Guvernul are partea lui de vină pentru faptul că sunt 1200 de cazuri de coronavirus pe zi în România
- Datele arată ceva destul de clar. În timpul stării de urgență, situația a fost bine gestionată. Intrând în starea de alertă, au intervenit o serie de decizii ale CCR și modificări legislative care au făcut gestiunea fenomenului epidemiologic mai dificilă. O etapă notabil de negativă a fost disputa din Parlament pe legea carantinei și izolării.
- Legea a fost elaborată în regim de urgență de Guvern, trimisă în Parlament, unde PSD a tras de timp într-un mod cinic inimaginabil pe care nu l-a bănuit nimeni.
- Au ținut proiectul săptămâni întregi în Parlament, au apărut politicieni care deschis au incitat la nesupunere – să nu mai purtăm mască etc, inducând în public impresia că situația nu e gravă. În acele săptămâni, foarte multe persoane au ieșit din spitale.
- PSD, cu un cinism inimaginabil, a tergiversat adoptarea legislației.
- Mulți politicieni au creat impresia că situația nu e gravă. Așa am ajuns la cele 1.200 de cazuri zilnice și, din păcate, această evoluție va mai dura, chiar dacă măsurile luate acum de guvern sunt cele corecte.
Despre decizia de reintrare în starea de urgență
- Decizia reintrării în starea de urgență se poate lua doar dacă specialiștii îmi spun că nu există altă soluție.
- Vreau să cred că există altă soluție. Vreau să cred că românii vor respecta normele și nu vom ajunge să nu putem controla răspândirea bolii. Sunt încrezător că împreună vom reuși să stăpânim rezonabil evoluția.
- Reintrarea în starea de urgență e o ultimă soluție, când nu mai avem nici o altă posibilitate să reintrăm în zona de control a pandemiei.
Despre soluția de clasare în dosarul 10 august
- Am foarte mare încredere în sistemul de justiție din România. Eu și milioane de români nea-m luptat să consolidăm independența justiției, ca niciun politician să nu intervină, nici președintele.
- Nu pot să vă spun decât unele opinii personale și să-mi exprim convingerea că justiția va face dreptate
- Eu și alți români suntem de părere că e de dorit să se găsească o clarificare mai profundă în această speță.
Despre moțiunea de cenzură a PSD
- Moțiunea e un instrument al opoziției. Acest guvern Orban nu poate fi acuzat de management defectuos. S-a descurcat foarte bine, e un guvern puternic minoritar, care gestionează multele treburi publice în timp de pandemie. Argumente obiective pentru a acuza guvernul nu există.
Despre situația spitalelor în contextul pandemiei de coronavirus
- S-au luat multe măsuri. Am reușit să facem față pandemiei până în acest moment. Orice sistem public are limite. Am văzut în alte țări, nu vrem să ajungem în această situație.
- Îmi exprim admiraţia pentru personalul medical, de luni şi luni lucrează, fac faţă şi au ţinut practic epidemia sub control, sunt convins că în continuare au disponibilitatea şi ştiinţa de a face la fel, dar haideţi să fim serioşi, dacă vrem ca lucrurile să fie eficiente, trebuie să îi ajutăm pe medici, să purtăm mască, să păstrăm distanţa şi să prevenim, astfel, supraaglomerarea spitalelor. Haideți noi, toți românii, să-i ajutăm pe medici.
Despre retragerea trupelor SUA din Germania
- Am urmărit cu mare interes declarațiile despre mișcările globale de trupe. E vorba de o mișcare globală, menită să întărească postura NATO, care vine să întărească flancul estic.
- Am aflat de intenția de a muta o parte din aceste efective în zona Mării Negre, prin rotație sau prin alte proceduri.
- Vă pot spune că România a atras atenția de ani de zile că e nevoie de mai mulți militari în zona Mării Negre.
- Noi suntem foarte mulțumiți. Soldații americani sunt bineveniți în România.
Iohannis, despre oamenii care sfidează regulile și se îndoiesc de existența virusului
- Am văzut toți politicieni care încearcă să spună populației că pandemia e exagerată și cred că au greșit profund. Cred că și ei s-au speriat când au văzut ce au făcut.
- Putem la fel de bine să observăm că există o categorie de persoane care neagă existența bolii. Psihiatrii ne spun că e fie din necunoaștere, fie de frică.
- Din păcate virusul există, se răspândește cu viteză în populație și din fericire avem soluții: masca, distanța, și depinde de fiecare dintre noi să respectăm măsurile.
La ora 18.00, Guvernul Orban trebuia să se reunească, în şedinţă, însă aceasta a fost amânată cu o oră, din cauza conferinţei şefului statului.
Ultima conferinţă de presă a preşedintelui a avut loc pe 28 aprilie, în timpul stării de urgenţă.
Astăzi, şeful statului a avut o întâlnire şi cu reprezentanţi ai Guvernului, pe tema fondurilor europene.