UPDATE 16.13 Întrebat despre incidentul cu fluierăturile, șeful statului a declarat că „fiecare român are dreptul la opinia lui”.
„Sunt foarte bucuros că în România avem o democraţie vie, care se manifestă şi într-o zi aşa frumoasă cum este astăzi. Nu ne-am supărat absolut deloc. Fiecare român are dreptul la opinia lui şi cred că în ansamblu lucrurile merg şi aici, pentru Iaşi, din ce în ce mai bine”, a afirmat Iohannis.
UPDATE Mai bine de 3.000 de ieșeni s-au strâns în Piața Unirii din iași, unde au ajuns președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban și alți politicieni de la putere și din opoziție. Președintele României a vorbit, într-un discurs, despre realizarea Micii Uniri sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, fără care acum nu ar fi existat România Modernă.
„Românii vor vota din nou în acest an”, a trecut apoi la prezent Klaus Iohannis, cerându-le românilor să voteze cu responsabilitate, împotriva corupției.
„Românii așteaptă instituții publice performante, cu funcționari integri, profesioniști, onești și deschiși, infrastructură de transport modernă, spitale sigure și bine dotate, școli în care să-și ducă în siguranță copiii și unde aceștia să primească o educație la cele mai înalte standarde”.
„Pentru că ne aflăm la Iași, în inima Moldovei, transmit un semnal ferm către guvernanți: românii și România au nevoie de Autostrada Unirii, proiect consfințit prin lege, care obligă statul să realizeze un drum de mare viteză peste Carpați. Provinciile istorice, Moldova și Transilvania, trebuie să fie unite! Fără această autostradă, Moldova nu va putea recupera decalajul economic.”
Discursul integral al președintelui Iohannis poate fi citit AICI
Discursul președintelui a fost întrerupt de mai multe huiduieli, câțiva ieșeni strigând „Vrem autostradă”.
Câțiva ieșeni au agitat mai multe bannere unde erau mesaje adresate clasei politice actuale :”Moldova nu vrea să fie periferia ignorată a României”, Centralismul sărăcește Moldova”, ”Faceți drumuri și spitale, tăiați pensiile speciale”, ”Ridică-te Ștefan și vezi-ți fiii cum trăiesc în sărăcie”.
Protestul a fost acoperit însă de aplauzele cetățenilor la discursul președintelui.
A urmat discursul premierului Ludovic Orban, pe care l-a adaptat la doleanțele ieșenilor. Moldova a fost „nedreptățită” a spus șeful Guvernului, avansând anul 2027 pentru construirea autostrăzii care să o lege de Transilvania. Și el a fost huiduit, însă, de ieșeni.
Evenimentele prilejuite de împlinirea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române sunt prevăzute să înceapă de la ora 13,00, la Iași, şi vor cuprinde un Te Deum şi o binecuvântare rostită de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţia Sa Teofan, alături de Preasfinţia Sa Iosif Păuleţ, Episcop Romano-Catolic de Iaşi. Vor urma discursuri ale oficialităţilor centrale şi locale şi depunerea de coroane la Ansamblul statuar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, potrivit Agerpres.
La final, alături de militarii, pompierii şi jandarmii ieşeni,
vor defila militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, ai
Batalionului 17 Vânători de Munte „Dragoş Vodă” din Vatra
Dornei, cei ai Batalionului 53 Comando „Smaranda Brăescu” din
Bacău, elevi ai Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare”
din Câmpulung Moldovenesc, precum şi un detaşament al Asociaţiei
Tradiţii Militare.
Manifestările oficiale vor fi precedate de un concert de muzică
populară, „Noi suntem români”, care va continua de la ora
14,15, fiind susţinut de Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş,
Margareta Clipa, Laura Lavric, Ştefan Pintilii şi Ansamblul de
dansuri „Mugurelul” al USAMV Iaşi.
Participanţii sunt invitaţi apoi de Primăria Iaşi la o masă
populară, cu ceai, vin fiert şi plăcinte moldoveneşti.
De la ora 14,30, la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi”, va fi
oficiată o slujbă de pomenire urmată de depuneri de coroane şi
jerbe de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Platforma Unionistă Acţiunea 2012, Liga Studenţilor din
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Frontul
Patrioţilor Români din Iaşi vor organiza Marşul Unioniştilor din
România şi Republica Moldova, care va porni, la ora 11,00, de la
statuia lui Ştefan cel Mare din faţa Palatului Culturii către
statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii.
Printre evenimentele culturale dedicate împlinirii a 161 de ani
de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească se numără lansarea
revistei „Ioan Neculce – Buletinul Muzeului Municipal Regina Maria”
şi expoziţia „Locuri şi zidiri ieşene: Casa Ruset din Iaşi”,
care se vor desfăşura la Muzeul de Istorie Naturală, de la ora
11,00 şi, respectiv, ora 11,30.
Spectacolul „Povestea Unirii”, care poartă semnătura
regizorului Ovidiu Lazăr, va fi jucat în Sala Unirii, de la ora
11,00. Piesa va fi interpretată de actorii Teatrului Naţional
„Vasile Alecsandri” din Iaşi, actorii profesori ai Universităţii
Naţionale de Arte „George Enescu”, actorii Teatrului
pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” şi actorii angajaţi sau
colaboratori ai Ateneului Naţional din Iaşi.
La Muzeul Municipal „Regina Maria” va avea loc, de la ora 17,00, colocviul „Ocrotirea patrimoniului mobil şi imobil în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza”. La 24 ianuarie este sărbătorită în întreaga ţară Ziua Unirii Principatelor Române.
Mica Unire, sărbătorită și la Tg. Jiu
Și la Tg. Jiu au avut loc o ceremonie religioasă și o paradă militară, iar locuitori s-au adunat, cu mic cu mare, în centrul orașului.
În Piața Prefecturii s-a oficiat un Te-Deum cu ocazia manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Micii Uniri. Prefectul județului, subprefectul, primarul municipiului, cei doi viceprimari, unul dintre vicepreședinții CJ Gorj, deputați și senatori, alături de șefi de instituții, lideri politici,cadre militare și aproape 300 de târgujienii participă la manifestări, arată publicația Gorjeanul.
Două ceremonii diferite în Focșani, din cauza conflictului prefect-primar
Autorităţile locale din Focşani sărbătoresc Ziua Unirii în două locuri diferite, deoarece Prefectura, Consiliul Judeţean şi Primăria nu s-au înţeles asupra modului de organizare a ceremoniilor, potrivit Mediafax.
În ultimele săptămâni, autorităţile s-au războit în declaraţii publice despre modul de organizare a ceremoniilor. Deoarece nu s-a ajuns la un consens, primarul oraşului Focşani a decis să organizeze o ceremonie în Piaţeta Teatrului, de la ora 17.30, sub egida „Hora ne uneşte”.
Prefectura Vrancea organizează alte ceremonii în Piaţa Unirii, de la ora 13.00.