UPDATE ora 10.00 Președintele Klaus Iohannis a ajuns, vineri, la ședința CSM. El a fost întâmpinat de președintele CSM, Mariana Ghena, și de vicepreședintele CSM, cărora le-a urat ”La mulți ani!”.
La ședință participă și procurorul general Augustin Lazăr și ministrul Justiției, Tudorel Toader.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu a vrut să răspundă, la intrarea în sediul CSM, la întrebările jurnalițștilor despre problemele din justiție. Toader a spus că astăzi este un moment importat și a venit la CSM pentru alegerea noii conduceri, iar declarații va face la finalizarea alegerilor. El a precizat că a venit pentru că nu este în concediu de la CSM.
La această şedinţă sunt aleşi preşedintele şi vicepreşedintele CSM, care vor asigura conducerea Consiliului în 2018.
UPDATE: La începutul ședinței plenului CSM, judecătorul Mariana Ghena şi procurorul Cristian Ban, care timp de un an au fost președintele și, respectiv, vicepreşedintele CSM, vor prezenta raportul de activitate al CSM pentru 2017.
Apoi vor fi anunțate oficial candidaturile la cele două funcții vacante. Potrivit unor surse din CSM, până acum și-au anunțat intenția de a candida judecătoarea Simona Camelia Marcu, pentru funcția de președinte, și procurorii Codruţ Olaru și Nicolae Solomon, pentru cea de vicepreședinte. Candidații își vor prezinte proiectele manageriale, apoi membrii Consiliului prezenți la ședință vor vota pentru alegerea celor care vor asigura conducerea CSM în 2018.
CSM are 19 membri, dintre care 9 judecători şi 5 procurori, 2 reprezentanţi ai societăţii civile şi 3 membri de drept – ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Potrivit Legii 317/2004, CSM este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reînnoit. Președintele și vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii sunt aleși de plen, în prezența a cel puțin 15 membri ai Consiliului, cu votul majorității membrilor acestuia.
Dacă la plenul Consiliului Superior al Magistraturii participă și președintele României, acesta prezidează lucrările, fără a avea drept de vot.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis, recent, sesizarea șefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, referitoare la declarațiile ministrului Justiţiei despre dosarul „Belina” şi a stabilit că afirmațiile acestuia au afectat independența sistemului judiciar.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader a transmis ulterior că vrea să conteste în instanță decizia CSM, potrivit căreia a încălcat independența justiției în cazul Belina.
Potrivit DNA, declarațiile ministrului Tudorel Toader cu privire la o anchetă penală în curs, care are ca obiect cercetarea unor fapte penale, reprezintă o formă de imixtiune în activitatea procurorilor.
„Sub acest aspect, procurorul şef al DNA a solicitat CSM să analizeze dacă aceste afirmaţii sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar, întrucât, prin declaraţiile din data de 26 septembrie 2017, domnul ministru al Justiţiei a indus ideea (…) că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal”, se arăta în documentul DNA.
Potrivit șefei DNA „acreditarea ideii că procurorii DNA nu investighează fapte ce reprezintă încălcări ale legii penale este de natură să afecteze încrederea opiniei publice în activitatea desfăşurată de DNA” iar „preluarea afirmaţiilor şi de către alte publicaţii a contribuit la amplificarea acestor consecinţe, cu afectarea independenţei întregului sistem judiciar şi manipularea opiniei publice”.