UPDATE ora 12.00 Președintele Klaus Iohannis a transmis, marți, de la tribuna Parlamentului, că ”o democrație autentică nu poate fi funcțională fără un Parlament puternic iar o Românie modernă nu se poate dezvolta fără un cadrul legislativ coerent.
”Misiunea dumneavoastră este esențială pentru progresul țării, pentru că de îndeplinirea ei depinde stabilitatea instituțională a României”, a spus Klaus Iohannis.
Președintele a continuat: ”Puneți pe agendă legi cu impact asupra vieții românilor. Nu vă gândiți la un câștig electoral de moment. Întrebați-vă cum va arăta România în cinci ani, zece ani, cu legile care le adoptați acum. Întrebați-vă dacă România va deveni mai puternică sau mai slăbită de legile adoptate”.
Șeful statului le-a spus aleșilor că au responsabilitatea de a reda credibilitatea în Parlament. ”Vă chem să faceți din aceasta un obiectiv politic demn de Centenarul și aniversarea marii Uniri”, a mai spus președintele.
”Aveți responsabilitatea și capacitatea de a restabili încrederea cetățenilor în Parlament, această instituție fundamentală a democrației. Aveți responsabilitatea și vă rog să o exercitați! Vă chem să faceți din aceasta un obiectiv politic demn de Centenarul comemorării eroilor Marelui Război și aniversarea Marii Uniri”, a mai spus șeful statului în discursul susținut de la tribuna Parlamentului.
Klaus Iohannis a afirmat că Centenarul este nu doar un moment de sărbătoare, un prilej de acordare de medalii și distincții, ci oportunitatea de a ne mobiliza toate energiile în favoarea unor fapte, nu unor vorbe goale.
”Nu prin declarații demagogice, ci prin proiecte concrete și importante pentru viitor să reconstruim coeziunea dintre societate și clasa politică. Cum facem ca România să beneficieze de prosperitate pe termen lung, care să însemne creșterea nivelului de trai, fără vulnerabilități majore pentru următorii ani? Care sunt mecanismele pentru consolidarea unui stat de drept funcțional? Care trebuie să fie rolul definitoriu al României pe scena europeană? Cu puțin timp înaintea aniversării Centenarului Marii Uniri și în anul aniversării a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România așteaptă de la elitele sale un răspuns adecvat la aceste întrebări. Vă propun ca, asumându-ne importantele învățăminte ale trecutului, cât și mesajul preocupat, atent și activ al societății românești, să facem din angajamentul european al României cel mai durabil monument al independenței și unirii naționale!”, a spus la final președintele.
Şeful statului a transmis luna trecută o scrisoare preşedinţilor celor două Camere legislative, Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea, în care solicita să adreseze Parlamentului un mesaj cu ocazia sărbătoririi a 140 de ani de la proclamarea Independenţei de Stat a României şi cu ocazia Zilei Europei.
”În conformitate cu prevederile art. 88 din Constituția României, republicată, doresc să adresez Parlamentului un mesaj cu ocazia sărbătoririi a 140 de ani de la Proclamarea Independenței de Stat a României, precum și cu ocazia Zilei Europei. Vă propun ca data prezentării mesajului în ședința reunită a celor două Camere ale Parlamentului să fie 9 mai 2017, ora 12:00. Vă rog să primiţi asigurarea întregii mele consideraţii”, se menționa în scrisoarea deschisă transmisă de șeful statului președinților celor două Camere ale Parlamentului.
Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea anunța că președintele Iohannis va susține un discurs în Parlament, după Paște. Liviu Dragnea preciza că șeful statului este binevenit în Parlament, dacă mesajul pe care doreşte să îl transmită nu va fi unul tensionat.
Afirmațiile liderului PSD veneau în contextul în care președintele Klaus Iohannis s-a mai adresat Parlamentului în luna februarie pe tema modificărilor legislației penale inițiate de Guvern. Șeful statului i-a nemulțumit atunci pe parlamentarii Puterii, care au decis să părăsească sala de plen. Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că speră ca șeful statului să aibă un mesaj echilibrat.
Sursa Foto: Presidency.ro