UPDATE ora 14.30 Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, după întâlnirea cu membrii delegaţiei Comisiei de la Veneţia, că a fost o discuţie bună, dar care nu a vizat textul legilor referitoare la Justiţie, ci principii, urmând să fie emisă o opinie a experţilor.

„O discuţie foarte bună, am discutat despre aceste legi care sunt preocupările noastre, aşteptăm cu interes să avem o opinie preliminară în relativ scurt timp şi în final să avem o opinie consolidată, care cred că va fi luată în considerare de Parlament pentru a armoniza această legislaţie cu legislaţia europeană în materie”, a explicat Iohannis.

El a precizat că nici el, nici membrii delegaţiei Comisiei de la Veneţia nu au dorit să discute despre textul legii. „Am discutat mai degrabă despre principii şi le-am explicat cum am ajuns la concluzia că este nevoie de această sesizare: o dată – procedura neuzuală de comisie specială a Camerei împreună cu Senatul, pe urmă lipsa totală de transparenţă în dezbaterea acestei comisii, dar şi faptul că anumite prevederi din lege pot duce la blocaje în justiţie. Le-am explicat destul de detaliat preocupările mele şi le-am răspuns la câteva întrebări legate de procedură, de parcursul legii şi mi-au spus cum ar putea să arate parcursul acestor analize”, a spus Iohannis.

UPDATE ora 12:15. Președintele Klaus Iohannis i-a primit la Palatul Cotroceni pe reprezentanții Comisiei de la Veneția. Șeful statului le-a mulțumit reprezentantilor Comisiei pentru că au ajuns atât de repede în România.

„Sunt foarte optimist în legătura cu viteza cu care veți trage concluziile”, a mai spus președintele României.

Anterios, delegația Comisiei de la Veneția s-a întâlnit și cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, și șefa ICCJ, Cristina Tarcea.

Delegaţia Comisiei de la Veneţia efectuează, luni şi marţi, o vizită în România pentru a avea un schimb de opinii cu Ministerul Justiţiei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională, Biroul procurorului general, Direcţia Naţională Anticorupţie, Consiliul Superior al Magistraturii, cu reprezentanţi ai Parlamentului, cu asociaţii ale judecătorilor şi procurorilor, cu organizaţii ale societăţii civile cu privire la cele trei proiecte de modificare a legii referitoare la organizarea judiciară, a legii privind Consiliul Superior al Magistraturii şi a legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Luni, delegaţia Comisiei de la Veneţia s-a întâlnit cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii şi cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Atât preşedintele României, cât şi Comitetul de Monitorizare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei au solicitat opinia Comisiei de la Veneţia cu privire la cele trei proiecte de legi privind justiţia.

Pe 26 aprilie, Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a aprobat solcitarea venită din partea PNL, de a se cere un punct de vedere de la Comisia de la Veneția, pe legile justițiție.

O cerere similară a fost transmisă APCE şi de către Forumul Judecătorilor din România. Liberalii spunea că CCR va trebui să țină cont de opinia Comisiei de la Veneția în privința modificărilor aduse Legilor Justiției, așa cum a ținut cont și în alte cazuri, iar parcursul legilor Justiției va trebui să aștepte acum punctul de vedere al Comisiei de la Veneția.

Comisia de la Veneția a înregistrat dosarul cu privire la modificarea Legilor Justiției din România, cu nr 924/2018 și a anunțat primirea solicitărilor din partea APCE și a președintelui Iohannis.

Citește și: Hoţul care i-a spart casa lui Hagi a furat ceasuri și bijuterii de 100.000 de euro și le-a vândut cu 5.000

 
 

Urmărește-ne pe Google News