„Dacă situaţia se înrăutăţeşte şi nu găsim altă cale, putem să revenim la restricţii. Dar eu nu îmi doresc această cale. Haideţi să respectăm actualele măsuri”, a declarat Iohannis, într-un apel către cetățeni.
Kaus Iohannis a declarat, miercuri, după ce România a înregistrat un număr record de îmbolnăviri, că responsabilitatea pentru noile cazuri depistate este împărțită între autorități și cetățeni. Președintele a mai spus că unii politicieni folosesc pandemia în scop electoral și a lansat un apel către Parlament pentru adoptarea noii legi a carantinei în regim de urgență.
Principalele declarații ale președintelui
Să nu uităm că distanțarea este destul de importantă. Astăzi o să vă dau date noi despre evoluția pandemiei în România.
Am găsit o echipă motivată, foarte profesionistă. Știți că aici se prelucrează multe probe COVID aici, aproape 45.000 de teste.
Acest institut are un rol important. Aici se pregătește și producție de materiale, o mișcare pozitivă. Vă îndemn să continuați și să-mi prezentanți noutăți!
Este o zi tristă! Avem număr record de noi cazuri Covid. În acest context trebuie să spun că, dragi români suntem din martie în plină pandemei. Până acum câteva săptămâni a mers bine.
Am reușit să ținem evoluția sub control, este a doua lună de stare de alertă, dar lucrurile nu au evoluat bine.
Solicit autorităților să reia în discuție carantina.
Răspunderea în acest moment este partajată între autorități și cetățeni. Este păcat să dăm cu piciorul la cea am făcut până acum.
În această perioadă în loc să fim împreună, vedem că sunt politicieni care exploatează electoral pandemia.
Haideți să respectăm indicațiile specialiștilor!
Trebuie să fim conștienți de ce anume vrem. Toți vrem să ne reluăm viața normală, dar suntem în pandemie. Nu putem închide țara și să plecăm. Dacă vrem să mergem la mare la munte și la muncă, trebuie să respectăm regulile.
Acum se impune accelerarea procedurilor parlamentare pentru a avea o lege în vigoare. Parlamentarii nu și-au imaginat. Actuala legislație este slabă, iar noi trebuie să găsim soluții pentru modernizarea ei.
Alegerile locale vor fi organizate pe 27 septembrie, a dat asigurări Klaus Iohannis, care a precizat că și organizarea unui referendum pe 23 august, „Fără penali în funcţii publice”, este la fel de posibilă.
Președintele le-a transmis celor care susțin că oamenii se vor îmbolnăvi dacă merg la urne că pericolul nu este acolo, ci ar putea să apară în campania electorală.
Campania electorală va fi una atipică
„Trebuie să facem o legislație modernă și constituțională. Alegerile locale, în septembrie, se pot organiza. Dacă respectăm normele simple, putem să mergem să alegem autoritățile locale. Dacă se va organiza un referemdum sau nu, vom vedea. Nu procedeul de alegere e problema, ci campania. Campaniile vor fi supuse unor reguli foarte stricte. Vom avea campanii pe medii online, pe TV, nu vor fi adunări cu număr mare. E o provocare și pentru politicieni”, a spus Klaus Iohannis.
Este clar că în acest moment, când numărul cazurilor este în creștere, este greu să vorbim de relaxare. Prelungirea stării de alertă încă este în discuție.
Președintele a evitat miercuri să răspundă clar dacă există riscul să instituie din nou stare de urgență. Întrebat de reporter „Riscăm să ne întoarcem la starea de urgență?”, șeful statului a răspuns:
Riscăm în primul rând să ne îmbolnăvim, și asta e mult mai grav decât orice stare de urgență, sau de alertă. Trebuie să fim foarte conștienți de ce vrem. Cu toții vrem să ne reluăm viață normală, dar nu se poate încă. Suntem încă în pandemie și după cum vedem evoluția cred că va mai dura până ne vom putea relua viață normală. Pe de altă parte nu putem să închidem țară și să plecăm undeva, aici e viață noastră, aici e țară noastră, aici e economia noastră, dacă vrem să ne și mișcăm, să meargă și economia, să putem să mergem și la mare sau la munte, trebuie să respectăm aceste norme. Vorbim de o situație periculoasă de pandemie. Rolul normelor e să nu ajungem la spital fiindcă este o boală foarte periculoasă.
Instititul Cantacuzino, aflat în subordinea Ministerului Apărării, prelucrează teste pentru COVID-19. Laboratorul Infecţii Respiratorii Virale din cadrul institutului este acreditat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii încă din anul 1969 şi este Centru Naţional de Referinţă pentru gripă în România.
Institutul a ajuns să fie condus de unul dintre medicii care lucrau în handbalul feminin. Florin Oancea, fost medic la CSM București și alte echipe, a ajuns să conducă importanta instituție.
În aprilie, premierul Ludovic Orban a vizitat Institutul “Cantacuzino” din Capitală.
Şeful Executivului anunţa, după vizită, că Laboratorul de la Institutul Naţional Cantacuzino va relua în câteva luni producția de vaccin antigripal.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!