„Memorandumul a fost trimis spre informare. Consultarea, etapa în care ne aflăm, reprezintă pentru noi principala prioritate la ora actuală”, a spus Meleșcanu, miercuri, precizând că ”nu era o chestiune procedurală, trimiterea memorandumului către preşedintele Iohannis.
”Am considerat util să fie informată şi Administraţia Prezidenţială despre ceea ce conţine memorandumul. (…) Nu-mi aduc aminte ca cineva să-mi fi cerut să fac un lucru sau altul, dar cred că e normal să avem, pe teme de politică externă, o colaborare foarte deschisă între instituţiile statului – Parlament, preşedinte, premier, MAE”, a afirmat Meleşcanu, la Senat, după o întâlnire cu preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.
Meleşcanu a arătat că este nevoie ca o analiză să se facă împreună cu Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, cu SRI, SIE, inclusiv cu instituţia prezidenţială.
Întrebat dacă prin mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim ar încălca vreo prevedere internaţională, Meleşcanu a răspuns: „Aceasta este o analiză pe care trebuie să o facem, nu e vorba de tratate, e vorba de rezoluţiile Consiliului de Securitate”.
Meleșcanu a menționat că vor exista consultări şi la nivelul UE, inclusiv în cursul zilei de mâine, în formula cu ambasadorii de la Bruxelles.
”Este evident că la ora actuală negocierile pentru soluţionarea crizei din Orientul Apropiat sunt blocate total. Ceea ce se întâmplă în această perioadă este o anumită preocupare şi a Israelului, pe de o parte, şi a Palestinei, de a-şi întări poziţiile de negociere în vederea unei discuţii. Eu cred că probabil în cursul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare preşedintele Trump va veni cu un plan de pace şi trebuie să vedem în ce măsură putem contribui şi noi la găsirea unei soluţii. Este una dintre cele mai vechi crize şi este, din păcate, într-o zonă care e deja confruntată cu foarte multe conflicte”, a spus Meleşcanu.
Ministrul a mai arătat că decizia „trebuie să fie rezultatul unei analize, a modului în care România se poate implica în găsirea unor soluţii care să ţină seamă de interesele ţării noastre”.
Guvernul a decis, pe ascuns, mutarea Ambasadei României în Israel la Ierusalim; Anunțul a fost făcut nu de Guvern ci de liderul PSD, Liviu Dragnea, la Antena 3. Un astfel de document nu s-a aflat, oficial, în acea zi de miercuri, nici pe ordinea de zi oficială a ședinței de Guvern și nici pe cea suplimentară.
Purtătorul de cuvânt al Executivului spunea, atunci, în briefingul organizat după ședința de Guvern, că el, personal, nu știe nimic despre un astfel de Memorandum și că nu comentează acest subiect.
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim se află într-un proces de analiză și evaluare. MAE a precizat că vor fi consultate toate instituțiile implicate în acest proces şi a evitat să folosească termeni categorici cu privirea la decizia Executivului de mutare a reprezentanței diplomatice din Israel.
Citește și: Deși avem temperaturi de vară, în România se mai moare de gripă. Numărul deceselor este cu 100 mai mare decât anul trecut