Marți, pentru prima oară în ultimii 14 ani, de când există premiul de cinema al audienței europene, distincția LUX Audience Award a fost câștigată de un film documentar și nu de o ficțiune. E vorba de ”Colectiv”, producția românească regizată de Alexander Nanau
”Colectiv”, subtitrat și difuzat în toate limbile UE
Ziua a mai înregistrat o premieră. A fost pentru prima oară când au votat și cetățenii europeni, într-un proces derulat pe internet, vreme de luni de zile.
”Colectiv” a câștigat atât votul publicului, cât și pe cel al europarlamentarilor din cele 27 de țări. După expresia regizorului Alexander Nanau, ”este unul dintre acestea momente când cetățenii europeni și parlamentul lor fac front comun”.
Alături de celelalte două finaliste, ”Colectiv” a fost subtitrat în toate limbilor UE și va continua să fie difuzat într-o rețea de mii de cinematografe pe continent și promovat de Parlamentul European.
E, de asemenea, pentru întâia oară când un film despre jurnalism câștigă acest premiu consacrat poveștii cinematografice care descrie cel mai bine spiritul european în cultură și film. În discursul de introducere a ceremoniei, David Maria Sassoli, preșdintele Parlamentului European, a avut un moment în care nu s-a referit doar la regizori, producători, actori, ci și la profesia de ziarist.
Sassoli: ”Presa trebuie să fie liberă. Mereu”
”Colectiv, regizat de Alexandru Nanau, este o mărturie extraordinară a importanței jurnalismului de investigație, a libertății, a independenței, a expresiei că presa trebuie să fie liberă. Mereu”, a spus Sassoli. ”Tragedia din clubul Colectiv din București, din 2015, a tulburat, după cum vă amintiți, întreaga Europă”, a continuat el.
Apoi, în aplauzele parlamentarilor prezenți, președintele parlamentului a spus: ”Investigațiile realizate de jurnaliștii Tolontan, Neag și Luțac, prezenți astăzi în plen, și le mulțumesc pentru acest efort, sunt un exemplu al angajamentului pentru dreptul la informare și un exemplu al curajului civic al celor care se dedică adevărului”.
Momentul a fost întărit de reprezentanții celor două pelicule finaliste. Atât producătorul danez al ”Another Round”, cât și noul star al filmului polonez, din ”Corpus Christi”, au ținut și ei să felicite filmul românesc și efortul presei ”care nu s-a oprit din dezvăluiri”.
Conform ziariștilor de investigație prezenți la Strasbourg, în discuțiile oficiale, cât și în cele neoficiale, mai mulți europarlamentari și oficiali europeni au explicat ”îngrijorarea pentru cele mai recente derulări din România în privința libertății de exprimare”.
Șocați că o jurnalistă poate fi amenințată de capii Academiei de Poliție
În forurile Uniunii Europene ajunseseră deja informații despre urmărirea și intimidările la adresa jurnaliștilor, cum ar fi cazurile G4Media și TVR sau Libertatea, precum și seria recentă de procese pierdute de ziariști în toată țara. De pildă, la Iași (Reporteris) sau la București (RISE), au fost obligați să nu mai scrie sau să șteargă articole ”cu verdicte care amintesc de alte vremuri”, potrivit expresiei unui oficial european.
De asemenea, au șocat, conform acelorași surse, amenințările la adresa ziaristei Emilia Șercan de la Pressone, făcute de șefii Academiei de Poliția, ca și situația în care oameni din DIICOT, inclusiv șefi ai instituției, au acționat la îndemnului unui primar contra presei.
Împreună cu alte ”hărțuiri împotriva ziariștilor din România”, citat dintr-un alt oficial european, ele au readus în discuție riscul jurnalismului independent. ”Nimeni nu ar trebui să suporte asemenea riscuri pentru că are dreptate”, a spus Bartosz Bielenia, protagonistul filmului polonez ”Corpus Christi”, într-o dezbatere în studioul TV al Parlamentului European.
Ursula von der Leyen i-a salutat pe nominalizați
Cu o zi înainte de festivitate, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, prezentă și ea la Strasbourg, a ținut să vină să schimbe câteva cuvinte cu echipele celor trei filme nominalizate la LUX Audience Award.
De la începuturile sale, premiul de filmul european al anului a încurajat titlurile care încurajează dezbaterea problemelor sociale și cultura europeană. Introducerea votului publicului, care a început în acest an, i-a făcut curioși pe oficialii europeni să vadă cum vor vota cetățenii. Iar aceștia au ales Colectiv, un film cu o mare încărcătură socială.
În ceremonia din Parlament, actorul Bartosz Bielenia, care este unul dintre cei mai premiați tineri actori europeni, plasat cu ”Corpus Christi” pe locul al doilea, a realizat unul dintre momentele zilei. Bielenia a amintit că este născut la granița dintre Polonia și Belarus și a oferit plenului Parlamentului un strigăt prelung, ”în numele celor din Belarus, care nu pot vorbi pentru drepturile lor”.
Sassoli a distribuit apelul lui Nanau
În discursul său de mulțumire, regizorul Alexander Nanau a pledat pentru menirea statelor de a asigura cetățenilor accesul la cultură și informație independentă.
El a spus europarlamentarilor că e datoria lor să susțină finanțarea de către state a culturii și educației și să lase presa liberă. Toți cei care vor să afecteze aceste domenii vor, de fapt, ca sistematic să le împiedice să se dezvolte, a insistat Nanau.
Și producătorul danez al ”Another Round”, Kasper Dissing, locul al treilea la LUX Audience Award, a pledat pentru apărarea simbolurilor culturale și ale libertății ”fără de care ne-am pierde mândria”.
La scurt timp, președintele Parlamentului European , David Maria Sassoli, a distribuit pe Instagram fragmente din discursul regizorului ”Colectiv”.
Investigațiile jurnalistice ale echipei Gazeta Sporturilor și Libertatea, care apar în documentarul realizat de Alexander Nanau, pot fi citite pe site-ul colectiv.gsp.ro sau în versiunea în limba engleză: colectiv.gsp.ro/en
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro