Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:
- Am avut foarte multe chestiuni de discutat. În primul rând aș menționa Schengen, am apreciat implicarea doamnei președinte și a Parlamentului UE în speța Schengen.
- Parlamentul UE și doamna Metsola au fost din capul locului de partea noastră și au recomandat și prin vot politic și prin discuții primirea României în Schengen. Am rugat-o să păstreze această abordare și acest optimism în continuare cu speranța noastră legitimă ca în anul care vine, în 2023, România să devină parte din spațiul Schengen.
- Am discutat și chestiuni mai generale, mai complicate legate de UE și am concluzionat cum cred că este extrem de importantă unitatea noastră în UE.
- Unitatea noastră este arma cea mai puternică pe care o avem indiferent dacă vorbim despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina, unde unitatea este vitală. A veni vorba și despre sancțiunile pe care le-am hotărât împotriva Rusiei.
- O chestiune neașteptată este scandalul care de corupție izbucnit în Parlamentul European legat de acuzații de corupție și vreau să spun public că o susținem 100%. Felul direct și ferm în care a abordat aceste chestiuni este calea corectă.
Principalele declarații făcute de Roberta Metsola:
- Sunt bucuroasă să fiu aici. Îmi doresc să fie clar că România aparține spațiului Schengen și noi vom continua să promovăm această chestiune, în ciuda întârzierilor și dezamagirilor din 2022. Situația va dura cât mai puțin posibil. Am spus și săptămâna trecută la Consiliul European și am îndemnat liderii guvernelor europene să îndeplinească promisiunele făcute acestei țări în urma cu 11 ani.
- Pur și simplu nu există niciun motiv justificabil pentru a nu primi Bulgaria și România în Schengen, deoarece toate condițiile pentru aderare sunt îndeplinite și atunci chestiunea trebuie rezolvată și trebuie să mergem mai departe, să insistăm ca această chestiune să se rezolve în 2023.
- Am discutat și despre criza energetică și cum poate fi ea rezolvată. Mulțumesc României pentru sprijinul ei pentru Republica Moldova.
- În ceea ce privește Ucraina sunt mândră de solidaritatea de care dă dovadă UE și statele membre la nivel politic, umanitar, militar și financiar. Ucraina își are locul în Europa și vom continua să îi fim parteneri. Mulțumim României pentru sprijinul pe care ni l-a acordat în criza Ucrainei.
Întrebări și răspunsuri:
Jurnalist: Domnule președinte, ați avut săptămâna trecută în marja Consiliului European discuții cu premierul suedez. V-a promis Suedia că va pune tema Schengen pe agenda reuniunilor JAI de anul viitor? Și o întrebare pentru doamna președintă: problema Austriei e migrația ilegală. Cine ar trebui și cum să se implice direct?
Roberta Metsola: Suntem optimiști la președinția suedeză. Se pare că vor avea o președinție de excepție, într-o perioadă dificilă. Legat de migrație, dezbaterea despre asta e un subiect care domină alegerile europene. În 2022 m reușit să declanșăm un mecanism de solidaritate prin care statele membre pot absorbi un aflux mai mare de migranți. Trebuie să avem o politică de migrație și umană, dar și fermă. Lărgirea zonei Schengen e esențială pentru acest lucru.
Klaus Iohannis: Am avut o discuție destul de lungă cu premierul Suediei și este clar că domnia sa cunoaște problema. Este în temă cu solicitările noastre și părerea sa este că această chestiune trebuie repusă în discuție. Trebuie să clarific niște lucruri. Chestiunea Schengen nu se discută la Consiliul European, ci la la Consiliul JAI. Imediat după ce cele două chestiuni în discuție vor fi clarificate politic prin discuții bilaterale, sunt convins că problema va fi pusă în Consiliul JAI și convingerea mea este ca atunci când va fi pusă pe agendă vom primi un răspuns pozitiv. Consiliul European din 9-10 februarie nu va avea pe ordinea de zi chestiunea Schengen. E mult prea devreme. Nu mă așteptat ca în câteva săptămâni să se rezolve problema abordării Austriei și Olandei
Ați spus că ați refuzat invitația de a merge la CM din Qatar. Dacă nu aveați suspiciuni mergeați? Aveți informații că ar fi implicați și oficiali români?
Roberta Metsola: Găurile care există trebuie astupată. Dacă există adunări neoficiale de membri care ar putea fi supuși unei influențe marine de genul acesta, dacă există o lipsă de transparență din partea membrilor individuali, atunci trebuie să rezolvăm această problemă. Am dispus o oprire integrală a tuturor acestor lucruri și o întărire a regulilor și reformelor, astfel încât să ne asigurăm că așa ceva nu se mai întâmplă. Când am spus că am îngrijorări, asta o spun pentru că vorbesc serios. Parlamentul European susține drepturile omului și valorile acestea în toată lumea, nu doar în UE, ci și în țările terțe. Aș aplauda munca îndârjită a multor membri ai Parlamentului European care muncesc la legislație, la transmiterea celui mai clar mesaj că lupta pentru drepturile omului și pentru libertate, cum e de exemplu în Iran nu poate fi deraiată.
Klaus Iohannis: Nu am alte informații decât cele pe care ni le-a comunicat Parlamentul European, dar părerea mea este că e o speță complicată și să îi lăsm pe cei care trebuie să verifice, să lăsăm procurorii să își facă treaba.
UPDATE ora 14.39 Roberta Metsola, a fost primită, luni, la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis. Cei doi oficiali vor avea convorbiri tete-a-tete şi oficiale la finalul cărora vor susţine declaraţii de presă comune, potrivit Agerpres.
ȘTIREA INIȚIALĂ: Luni, Roberta Metsola va avea întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Nicolae Ciucă, dar şi cu preşedinţii Camerei şi Senatului – Marcel Ciolacu şi Alina Gorghiu.
De la ora 18.00, preşedinta Parlamentului European se va adresa parlamentarilor români, care se vor reuni în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului.
La şedinţa Parlamentului vor lua cuvântul şi preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi premierul Nicolae Ciucă. Vor fi invitaţi membrii Guvernului, europarlamentarii români şi şefii misiunilor diplomatice şi ai reprezentanţelor internaţionale acreditaţi la Bucureşti.
În a doua zi a vizitei, Metsola va avea un dialog cu tinerii
Marţi, Roberta Metsola se va întâlni cu tinerii în cadrul evenimentului „Împreună suntem Europa”, organizat de Biroul PE în România, în parteneriat cu Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti.
Potrivit instituţiei de învăţământ superior, în cadrul dialogului cu Metsola, tinerii vor putea afla care sunt beneficiile democraţiei parlamentare europene, cum pot să influenţeze politica europeană şi de ce e important să se implice în protejarea democraţiei europene, cum afectează deciziile şi politicile adoptate de Parlamentul European viaţa de zi cu zi.
„Evenimentul este o oportunitate pentru toţi tinerii de a interacţiona direct cu preşedinta singurului organism european ales prin vot direct de către cetăţeni şi singurului Parlament transnaţional din lume, dar şi de a se inspira reciproc şi de a-şi schimba opiniile”, a transmis universitatea.