Institutul Naţional de Statistică a anunţat vineri că 569.500 de persoane s-au declarat romi la recensământul din acest an, în scădere cu peste 52.000 faţă de precedentul recensământ când s-au declarat romi 621.600 de persoane (3,3%). Potrivit INS, ponderea romilor în totalul populaţiei din România a crescut de la 3,3% la 3,4%.

„Rezultatele recensământului în ceea ce privește populația romă din România sunt eronate, inexacte. Asta deoarece recenzorii de la INS nu au recenzat toate comunitățile de romi din România. În perioada recensământului, colegii mei din teritoriu mi-au atras atenția asupra faptului că recenzorii refuză să intre în comunități, să recenzeze romii. Am propus conducerii INS să colaborăm, în sensul să-i ajutăm pe recenzori să meargă la fiecare familie de romi în parte, dar am fost refuzați”, a declarat Nicolae Păun, președintele APRPE.

Nicolae Păun consideră că peste 300.000 de romi nu au fost recenzați anul acesta, conform rezultatului numărătorii paralele făcută de către membrii APRPE.

„Am spus încă din perioada recenzării că datele vor fi inexacte, după ce mi-au fost semnalate aceste nereguli, dar conducerea INS nu a luat nicio măsură. Prin urmare, săptămâna viitoare voi contesta în instanță rezultatele recensământului, deoarece sunt eronate, nu reflectă situația reală, numărul adevărat al romilor care trăiesc în România”, a adăugat Nicolae Păun.

Repet: zeci de comunități de romi din România au cerut să fie recenzate, au dorit să-și asume apartenența etnică, dar recenzorii INS nu au vrut să-i recenzeze. Asta deși le-am oferit ajutorul prin colegii mei din respectivele comunități. Cer renumărarea romilor din România, a gospodăriilor și a situației lor sociale, pentru a face o radiografie reală a membrilor acestei etnii.

Nicolae Păun:

Urmărește-ne pe Google News